Gbowee, Leymah; Tillsammans är vi starka; 2011

Tillsammans är vi starkaTillsammans med journalisten Carol Mithers, har Leymah Gbowee skrivit en bok om sitt liv, sin demokratikamp och sin feministiska drivkraft. Gbowee fick Nobels fredspris tillsammans med Ellen Johnson Sirleaf (bland andra) 2011, ”för deras icke-våldsamma kamp för kvinnor och kvinnors rättigheter till fullt deltagande i fredsskapande arbete”.

Gbowee föddes i Liberia 1972 och strax efter att hon tagit studenten bröt inbördeskriget ut i Liberia och inget blir som hon har tänkt sig. Hon skulle bli läkare och läsa på universitetet i Monrovia, men istället flyr hon till Ghana med sin familj. Hon möter en man som hon redan från början vet är ”bad news”, men trots det faller hon för honom och får fyra barn med honom och blir ständigt slagen och våldtagen. När hon äntligen lyckas ta sig ur förhållandet och återvände till Liberia, bestämmer hon sig för att viga sitt liv åt sitt land. Hennes syster flyttar med hennes barn till Ghana och sköter markservicen medan Gbowee drar in pengarna och bokstavligen räddar värden (eller i alla fall Liberia).

Tillsammans är vi starka är en fantastisk historia om en nobelpristagares liv. Det är på inget sätt en skönmålning av hennes egna gärningar, utan försakandet av barnen finns ständigt med som en skugga över hennes livsval. Hade hon varit en man hade den delen knappast varit närvarande i en biografi. Idag är Gobwees barn framgångsrika och hennes söner är liksom sin mor feminister, men ingen har gått i hennes fotspår. Jag är imponerad av Leymah Gbowees glöd och handlingskraft och jag är glad att jag fick en historielektion om Liberia.

Läs mer: Forum bokförlag, Adlibris, Bokus

2 pingar

  1. […] Tillsammans är vi starka 2011 Share this:GillaGillaBe the first to like this. […]

  2. […] Mhenni Tunisian girl (Tunisien) Chimamanda Ngozi Adichie En halv gul sol (Nigeria) Leymah Gbowee Tillsammans är vi starka […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.