Tematrio v 23 – Sveriges nationaldag

Idag frågar Lyran oss om vi kan redogöra för tre, helst lite udda, böcker från Sverige med tanke på den stundande nationaldagen. Jag har så många böcker att välja på och det är svårt att välja ut tre stycken sådär rakt upp och ner. Därför göra jag några begränsningar för mig själv: tre romaner ur Feministbiblioteket; en från första vågens feminism, en från andra och en från tredje.

Elin Wägner – Pennskaftet: En av mina absoluta favoriter! Jag älskar Elin Wägner och jag älskar den här boken om rösträttsrörelsen och den svenska kvinnans emancipation.Boken tar upp kvinnans brist på politiskt inflytande och också möjlighet till fritt sex utan att behöva vara gift.

Maria Lang – Att vara kvinna: Jag älskar Maria Langs deckare, även om de är enkla pusseldeckare. Att vara kvinna utspelar sig på en kvinnosakskonferens vilket gör den lite extra rolig. Langs polis Christer Wijk åker på en riktig känga på slutet av sin feministiska kvinna som inte anser att det är hon som bör ge upp sin karriär för kärlekens skull.

Karin Alfredsson – Kvinnorna på 10:e våningen: Jag gillar konceptet på Alfredssons deckare. Varje bok handlar om utsatta kvinnor i något land i världen. I den här är det vietnamesiska kvinnor, prostitution och våld mot kvinnor som är temat. Läkaren Ellen Elgh är huvudperson i alla böcker och jag tycker att Kvinnorna på 10:e våningen är det bästa.

Imorgon återkommer jag med en bonustrio – tre danska favoriter. För imorgon är det Danmarks nationaldag.

2 kommentarer

1 ping

  1. Kul Maria Lang-tips!

    1. Ja, den är jättebra!

  1. […] vi kan räkna upp tre böcker eller tre författare på ett speciellt tema. Hon har frågat oss om svenska och norska böcker på respektive nationaldagar och jag kompletterade med Danmark på den danska […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.