Tematrio v 16 – Påskdeckare

Den skrattande polisenVilka är mina deckarfavoriter? Det vill Lyran veta och det har jag ju till och med svarat på i Sydsvenskan så det här blev inte så svårt.

1. Sjöwall-Wahlöö. Det är svårt att slå deras böcker. jag älskar insikten i polisarbetet och till och med den politiska vinkeln, även om det inte är min politik. Min favorit är Den skrattande polisen.

2. Maria Lang. Det är något visst med henne och även om jag klarar av att ha några olästa böcker av henne i bokhyllan så myser jag varje gång jag läser henne. Min favorit är att vara kvinna.

3. Händelser vid vatten av Kerstin Ekman är en av de bästa deckarna som någonsin skrivits och den vann också ovan nämnda omröstning i Sydsvenskan.

17 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Maria Lang måste jag verkligen se till att kolla upp 🙂

   • Hanna15 april, 2014 kl. 10:39
    Författare
   • Svara

   Det måste du! Hon är lite gammaldags, men otroligt rolig.

 2. Oj, det var länge sen jag läste Sjöwall-Wahlöö. Kanske dags att läsa om någon/några av deras böcker.

   • Hanna15 april, 2014 kl. 12:45
    Författare
   • Svara

   Det tänkte jag ge mig på i sommar faktiskt. Det var tio år sedan sist.

 3. Jag är kluven till Sjöwall-Wahlöö, jag läste dem i tonåren och tyckte de var jättebra men när jag försökte läsa om dem idag orkade jag inte alls igenom, det är så mycket plakatretorik insprängt och karaktärerna är rätt trista. Kanske för att jag mindes böckerna som så bra och hade för höga förväntningar?

   • Hanna15 april, 2014 kl. 01:41
    Författare
   • Svara

   Så kan det ju vara ibland,. jag såg Gösta Ekman-filmerna först och blev glad över hur bra de stämde överens. Men Becks flickvän Ria eller vad hon hette var väl lite stereotyp och overklig vill jag minnas.

 4. Maria Lang funderar jag på att läsa igen , är de lika bra.
  Mia

   • Hanna15 april, 2014 kl. 09:44
    Författare
   • Svara

   Det beror ju på 🙂 Jag hade inte läst dem innan jag blev vuxen.

 5. Maria Langs deckare är riktiga mysdeckare. Var dock ett tag sedan jag läste något av henne. När det gäller Sjöwall-Wahlöö så har jag bara sett filmerna som bygger på böckerna. Borde även läsa dem någon gång.

   • Hanna15 april, 2014 kl. 12:46
    Författare
   • Svara

   Du menar filmerna med Gösta Ekman? De med Persbrandt & co har mycket lite med böckerna att göra 🙂

  • sven erik hansson15 april, 2014 kl. 02:44
  • Svara

  De senare Sjöwall-Wahlöö böcker är det väldigt mycket 1970-tals marxism retorik i.Poliserna skildras nästan alltid negativt.De framställs som kapitalismens redskap.Kvinnosynen har kritiserats på senare tid.Kvinnornas bröst kommenteras ofta i böckerna har det påpekats.
  Men vill man få veta hur Sverige ändrades och den offentliga debatten ändrades från 1965-1975 är böckerna intressanta.
  Jag läste för ett par år sedan att Fredrik Lindström hade en ide att just utifrån de böckerna göra tv-program om den tiden.

   • Hanna15 april, 2014 kl. 09:43
    Författare
   • Svara

   Ja, de sista är helt klart mer politiska än de första. Jag tycker om att det är tidstypiskt, även om det som sagt inte är min politik.

 6. Händelser vid vatten borde jag haft med i min trio! Jag gillar Kerstin Ekmans tidiga deckare också. Och det mesta annat hon skrivit också…

   • Hanna15 april, 2014 kl. 09:53
    Författare
   • Svara

   Jag har inte läst några andra deckare, men det kanske jag borde?

 7. Jag hade inte läst några här, men jag har tänkt mig att jag ska läsa Kerstin Ekman någon gång 🙂

   • Hanna16 april, 2014 kl. 10:39
    Författare
   • Svara

   Det måste du! Hon är fantastisk.

 8. De har jag oxå läst, men det är länge sedan nu, blir nostalgisk av påminnelsen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.