Tankar i inflyttningskaoset: Var ska böckerna stå?

Shelfie arbetsrum

Här i arbetsrummet är nästan allt upp. Eller det är det säkert inte, men det finns inte mycket plats kvar.

Ja, det är fortfarande kaos i stora delar av vårt hus. Igår körde maken hem alla kartonger från Shurgard som vi hyrt i nästan ett år. Där låg en stor del böcker. Idag när jag stod och lyfte in bok efter bok i någon av våra nio bokhyllor (som inte kommer att räcka) filosoferade jag lite kring hus och böcker.

För mig är det självklart att ett hem har mycket böcker. Kanske inte så många som vi har, men ändå mycket. Jag är uppvuxen med det och jag har alltid haft det så, även när jag bodde i studentrum. Vi har tittat på miljarder hus (inte riktigt kanske, men nästan) och i många fall slogs jag av att trots ganska stort hus, skulle inte många bokhyllor få plats.

Nu har vi köpt ett hus med två fulla våningar, det vill säga inga snedtak. Det gör att många hyllor får plats. Nu var detta inte ett kriterium för oss, så jag är glad att det blev så. Men oavsett hur mycket plats vi har på andra ställen så tycker jag att det bör finnas böcker i vardagsrummet. Nu har vi ett Billyskåp i vardagsrummet för lite olika saker, så det räknas inte som en bokhylla. Vi måste helt enkelt göra plats för det.

Nu tänker jag med fasa på alla de hus vi kollade på och som i alla fall jag ville ha och alla böcker jag hade behövt göra mig av med om det blivit vårt. Jag vill ju ha konst på väggarna, ha några andra möbler än bokhyllor och rum det går att gå in i, så ett tag funderade jag på om det enda tänkbara att köpa var en herrgård eller något lika stort.

Jag behöver inte tänka så nu, vi få plats i vårt hus. Det kommer att gå in många böcker och jag jobbar lite varje dag på att fylla upp hyllorna. Vi köpte några vita Billy till ett annat rum, så det har löst sig med bokhyllor tills vidare. Jag kom på att eftersom vi inte får plats med några överhyllor, behöver vi verkligen fler hyllor. Eller rensa. Och det är ju inte det lättaste, som jag skrivit om tidigare.

Shelfie 2

Våra nya vita Billy som står i en minihall. Det får plats en till i hallen och det blir nästa på inköpslistan.

Shelfie 3

Här är barnens vardagsrum, som är ett stort kaos just nu. Här jobbar vi nämligen med skruvandet. Det finns en bra matta att lägga allt på. I hyllorna ska skönlitteraturen upp och det är den som legat hos Shurgard i nästan ett år. Här är min största utmaning, eftersom jag vet att det finns så många fler skönlitterära böcker än vad som stått i hyllorna i vårt förra hem.

2 kommentarer

 1. Håller med om att böcker är självklara i ett hem, de måste få ta plats! Jag har löst min platsbrist med att just nu ha dubbla rader i mina Billy… och många kassar går upp och ner från vindsförrådet. Lästa böcker som jag inte gillar försöker jag göra mig av med, fort!

   • Hanna21 augusti, 2020 kl. 05:11
    Författare
   • Svara

   Ja, några åker nog upp på vinden här också. Dubbla rader blir väl framtiden här antar jag. Funderar också på särskilda pockethyllor med fler rader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.