Sydkorea x 7: En liten glimt ur den sydkoreanska litteraturen

Sydkoreas flagga

Nu är jag snart mitt uppe i flytten. Äntligen! Men jag kommer inte ha mycket tid att uppdatera bloggen. Så småningom kommer jag att lägga upp bilder från vårt hem och annat skoj, men nu måste jag bara fokusera på att få ordning. Därför kör jag nu en liten miniserie, Sydkorea x 7. Hela sommaren har varit fylld med noveller och dikter från alla världens hörn, men från idag och fem dagar framåt kommer jag att koncentrera mig på Sydkorea.

Förra årets temaland på bokmässan var Sydkorea och tidskriften 10-tal gav då ut en speciellt nummer helt tillägnat den sydkoreanska litteraturen. Det var många feminister bland författarna och i tidskriften fanns både noveller och dikter. Jag har valt ut några som jag kommer att skriva om och dessutom har jag en barnbok som ni kommer att få läsa om. Sedan har jag en bokcirkelbok och annat spännande!

En liten reflektion till koreanska namn. Det är säkert så att anledningen till att vi kallade diktatorn Kim Il Sung för just det och inte Il Sung Kim är att vi är ovana vid koreanska namn. Det finns exempel på andra länder där man sätter efternamnet först, Ungern och Japan men vi säger inte Kertez Imre eller Oe Kenzaburo, utan sätter förnamnen först. Jag kommer att göra detsamma nu när jag skriver om sydkoreanska författare. Kim och Park är vanliga efternamn och kommer att placeras sist, som vi gör i Sverige.

Först inlägget kommer i eftermiddag och sedan följer det ett om dagen i en vecka. Häng gärna med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.