Svensk man nekades sommarjobb pga att han var svensk och man

Detta är typiskt fel.

Södertörns brandförsvar ville ha kvinnor med invandrarbakgrund som sommarvikarier. De anställde 32 personer och 10 saknade relevant utbildning. Det Simon Wallmark saknade var rätt kön och rätt etnisk bakgrund.

Jag blir så upprörd över sådant och det är just precis sånt här feltänk som gör att folk ser ner på feminismen. Detta har ingenting med feminism att göra, skulle jag säga. Feminism handlar om att se att det finns strukturer som missgynnar kvinnor, inte att ge kvinnor fördelar för att de är just kvinnor. Men den skillnaden tror jag att många som kommeterar här på Feministbiblioteket den senaste tiden, har svårt att se.

Tack för det, Södertörns brandförsvar!

10 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Fredrick8 juli, 2011 kl. 11:35
  • Svara

  Hej, som kritiker av feminismen är jag glad att du resonerar så förnuftigt i denna fråga.
  Trevlig helg!

  1. Tack! Trevlig helg du också!

 1. Ja man blir verkligen helt matt när någon/några verkar ha tänkt till så de slagit knut på sig själva i tron att de ska vara politiskt korrekta.

  Mycket skrämmande när någon skum tanken om jämlikhet får gå före folks säkerhet.

  De antagna ska bedömas på samma grunder, självklart! (Och då spelar rimligen varken kön, etnicitet eller ålder någon roll.) Men det betyder inte att vi därmed får eller ens ska ha en avspegling av samhället i övrigt.

  Helt otroligt, och mycket pinsamt!

  1. Ja, det är ju konstigt att man blir diskvalificerad bara på grund av kön och etnicitet och inte på meriter. Positiv särbehandling är ju något annat, men detta är ju ren och skär diskriminering.

 2. Som en äkta feminist av den gamla skolan blir jag glad att det finns sådana förnuftiga och klartänkta feminister bland er unga tjejer som du/ni.

  Redan som tolvåring hade jag klart för mig att jag var i första hand människa och därefter tjej. Och jag kan berätta om många duster som jag haft pga denna grundinställning till livet.

  Guskelov fick jag tidig träning i att slänga käft och tala för min – och andras – sak. Och detta utan att vara politiskt verksam på något sätt – jag har jobbat ute i verkligheten och råkat ut för mycket, kan du tro.

  Det enda och bästa för mig har varit att skaka av mig oförrätter och gå vidare. Men jag har aldrig slutat fundera och reflektera och aldrig tillåtit någon sätta sig på mig – utan att få ett stick i baken, om man säger så.

  Ett har jag lärt på gamledar: Att vara politiskt korrekt är detsamma som att gräva sin egen grav – och dra många andra med sig. Tolka det som ni vill!

  1. Det låter som en sund grundinställning i livet och du låter som en stark kvinna och det är tur att sådana som du finns. Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter!

 3. ”Feminism handlar om att se att det finns strukturer som missgynnar kvinnor, inte att ge kvinnor fördelar för att de är just kvinnor.”

  Två steg framåt, ett steg tillbaka: Så länge man vill se ”strukturer som missgynnar kvinnor” kommer man genom fenomen som confirmation bias att lura sig själv. (Detta framförallt om man utsätts för den politiska feminismens propaganda och felaktiga statistik om tex löner eller våldtäkter.) Ta istället utgångspunkten att vi ska ha lika rättigheter, möjligheter, och skyldigheter oavsett kön—och bekämpa dem fall där detta inte är fallet oavsett kön.

  Se tex. http://en.wikipedia.org/wiki/Confirmation_bias

  1. Suck, jag visste att den kommentaren skulle komma. Jag orkar faktiskt inte förklara feminismens grunder varje gång en antifeminist kommenterar här så jag nöjer mig med att säga: Vi har inte samma sätt att se på världen. Ser man inte att det finns strukturer i samhället som missgynnar olika grupper så är det svårt att göra något åt problemen.

 4. Hej. Jag fick länken till din blogg mailad till mig av en bekant och jag blir så glad att Ni tar det jag säger på rätt sätt. Det finns så många ljusskygga typer som griper minsta halmstrå för att framhäva sina högerextrema och kvinnofientliga åsikter på min bekostnad och dina ord uppväger mycket av det.
  /Simon

  1. Hej Simon! Det gör mig glad att du känner så. Det är just fall som ditt som brukar spä på främlingsfientliga och antifeministiska åsikter och därför känns det viktigt för mig att markera mot det och peka på att det är inte det som min kamp handlar om.
   /Hanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.