TT ansåg det inte värt att lyfta fram Sofie Sarenbrant som vinnare

Skärmdump på nyhet om Sofie Sarenbrant

Skärmdump på nyhet från Sofie Sarenbrants Facebooksida.

Sofie Sarenbrant har vunnit Stora e-bokspriset för boken Syndabocken. Priset delas ut av digitaltjänsten Nextory. Nyheten gick igår ut via TT med en bild av Hans Rosenfeldt och rubriken Bladvändare bland e-böcker får pris. På andra plats kom Rosenfeldt & Hjorths bok En högre rättvisa. Flera nyhetsmedier, bland andra Svenska Dagbladet, skrev om nyheten och använde TT:s bild.

Jag såg skärmdumpen ovan på en kompis Facebook. Hon hade delat Sofie Sarenbrants egen kommentar där hon bland annat skriver: Tittar man snabbt, och ser bild och rubrik, tror man förstås att Rosenfeldt & Hjort vann. Jag har aldrig varit med om att tvåan lyfts fram, och ettan nämns finstilt. Tänk er själva om silvermedaljören i Årets kock får rubrik och bild, och man får leta efter segrarens namn …

Det är verkligen förfärligt! Snacka om att förminska en vinnare. Att TT gör en sådan blunder är faktiskt oacceptabelt. Det ska sägas att efter författarens eget påpekande har de nu ändrat på TT och i de flesta nyhetsmedier. Men fortfarande är det så att vinnaren Sofie Sarenbrant inte nämns i rubriken. De medier som valt att inte ha bild, har en nyhet om ett bokpris där man får leta efter vem som vann.

Bra att Sarenbrant själv röt ifrån, men någon annan borde på ett tidigare stadium reagerat. Jag gissar dock att ingen tänkte på det.

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  1. Rätt så absurt och oprofessionellt och konstigt att ingen reagerar tidigare.

    1. Verkligen!

  2. Men det här är ju helt sjukt! Är det en artikel från 1800-talet?

    1. Man skulle kunna tro det…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.