Den finska moderskapsförpackningen

Den finska moderskapsförpackningen

Jag har länge tänkt att skriva om den finska moderskapsförpackningen, eller varför finska bebisar sover i en papplåda. När jag var på designmuseet i Helsingfors förra året hade de en särskild monter för boxen, men mina foton från besöket försvann pga barn och obevakat ögonblick, och allt föll i glömska.

Jag har länge känt till moderskapsförpackningen, men alltid tänkt att det var onödig. För den som inte vet var det är kan jag berätta att varje väntande mamma har rätt att få en box fylld med kläder och annat nödvändigt till bebisens första år. Boxen kan bytas ut mot pengar, 170 euro. Väntas tvillingar får man tre boxar, där någon eller alla kan bytas mot pengar. Väntas trillingar får man sex paket.

Det känns för mig som liberal konstigt att någon annan ska få välja kläder, men så inser jag att om vi haft detta i Sverige så hade jag självklart valt boxen framför pengarna. Som förstagångsförälder var jag oerhört osäker på var ett barn behövde och jag skulle gladeligen tagit emot boken med 60 bra saker för barnet, även om inte alla kläder är sådant jag skulle valt själv.

Det finns något oerhört sympatiskt i moderskapsunderstödet, som moderskapsförpackningen är en del av. Den ger alla blivande mammor en möjlighet till  att ge en bra start för sitt barn, rent materiellt. Nu kan ju föräldrar välja pengarna och lägga dem på annat, men faktum är att ungefär 95% av alla förstföderskor väljer lådan. Av alla mammor är det två tredjedelar som väljer lådan och man kan ju tänka sig att de som redan har barn låter barn nummer två ärva och tar pengarna istället.

Historien bakom moderskapsunderstödet är att få kvinnor att vända sig till vården. Ett krav för att få det är att man genomgår en hälsoundersökning. Lagen om moderskapsunderstöd stiftades 1937 och det ledde till att man fick ner barnadödligheten i Finland. Den är fortfarande en av de lägsta i världen. I början gällde det mindre bemedlade kvinnor, men sedan 1949 gäller det alla mödrar i Finland.

På en sida med de vanligaste frågorna om stödet ser jag att frågan om det går att få särskilda boxar för pojkar och flickor och lyckligtvis är det inte möjligt. Kläderna är i så kallade neutrala färger och bör av de flesta anse kunna passa alla barn. Det känns mycket modernt och positivt att den inte anpassats efter dagens föräldrars märkliga krav på att kunna särskilja könen åt från tidig ålder.

Just det, varför sover de flesta finska barn sina första månader i en papplåda? Jo, är vanligt att använda låda som säng den första tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.