Recension: Sánchez Vegara; Isabel; Små människor, stora drömmar; 2017

Små människor, stora drömmar

Jag har fått möjlighet att recensera fyra underbart vackra barnböcker av Isabel Sánchez Vegara som på svenska getts ut på Pagina förlag. Det är böcker om små människor med stora drömmar och de handlar om fyra kvinnor; Coco Chanel, Marie Curie, Amelia Earhart och Ella Fitzgerald.

Böckerna är i tur och ordning illustrerade av Ana Albero, Frau Isa, Mariadiamantes och Bàrbara Alca.

Böcker om fyra kvinnor som verkligen gjort avtryck i historien, men som av barn och de flesta vuxna, är tämligen okända. Eller inte personerna i sig, utan deras liv och livsöden. De är enkelt berättande med barnens perspektiv. Barn är så oförstörda och har inte full koll på att kvinnor och män behandlas olika och därför fyller dessa en bra funktion som bara beskriver hur olika kvinnor lyckats med något de drömt om, trots enkla medel i barndomen. De är i mångt och mycket feministiska böcker som trycker på att det inte är prinsessor dessa kvinnor drömde om att bli, utan något anant, exempelvis forskare.

Jag läste dem för mina två och den stora blev oerhört fascinerad. Han är sex och intresserad av ”saker som hände förr i tiden” och ville att jag skulle läsa alla i ett svep. Den lilla, som är två, tyckte mest om bilderna i boken om Amelia Earhart. Hon älskar att peka på flygplan och bilar och sådant fanns det av förklarliga skäl gott om i den.

Otippad sak ett att göra efter att jag läst dem: googla Pierre Curies död och förklara att det visst var ganska hemskt att ramla och bli överkörd av en hästdroska. Otippad sak två: Lyssna när dottern springer omkring och ropar Coco, Coco! Otippad dag tre: diskutera var Amelia Earharts medaljer kan tänkas finnas idag. Det underbara med litteratur och barn, det väcker så många oväntade infallsvinklar!

Jag hoppas att få läsa böckerna fler gånger och jag hoppas att de kan bidra till att min dotters eventuella framtida prinsessfas blir kort. Jag tyckte mycket om dem och de är lagom långa att läsa för en 3-4-åring. En sexåring kan definitivt också uppskatta den.

Läs mer

Adlibris: Coco Chanel, Marie Curie, Amelia Earhart, Ella Fitzgerald

Bokus: Coco Chanel, Marie Curie, Amelia Earhart, Ella Fitzgerald

1 kommentar

  1. Vilken bra grej! Låter intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.