Ja till abort på Irland – så ofattbart skönt!

Together for Yes

Det är Trump och det är kristen höger och det verkar som om abort blir mer otillgängligt för många kvinnor. Det kanske inte är så, men vindarna blåser inte precis åt rätt håll nu. Men så kom folkomröstningen på Irland och det verkar bli en jordskredsseger för ja-sidan som vill göra det lättare för kvinnor att göra abort i hemlandet.

Jag förstår att abort inte är en enkel fråga. Gränsdragningar och antal veckor etc är svåra saker eftersom det handlar om något som kan bli ett barn. Men när det kommer till totalförbud mot abort eller på olika sätt försvårande omständigheter, såsom påtvingad terapi eller krav på en tillfredsställande motivering, är det alltid till för att begränsa kvinnors frihet.

Pro-life-rörelsen vill alltid hävda att det handlar om det ofödda barnens rättigheter, men det är knappast ofödda barn som värnas när det ofödda barnet aldrig kan leva utanför kvinnans kropp. Det är bara grymt och dessutom kan det innebära fara för kvinnans liv att tvingas fullfölja varje graviditet.

För mig är det också självklart att alla embryon som inte kan leva utanför kvinnan är kvinnans eget ansvar. Om det inte är det leder det till att kvinnan alltid är den som måste leva med risken att bli mamma för tidigt. Preventivmedel och abort är nödvändiga saker för ett mer jämställt samhälle och utan det har männen enormt mycket mer makt över kvinnor och över det sexuella samspelet.

Om dem som vill inskränka aborträtten ville ha bättre preventivmedel, hade jag tyckt att de var en mer värdig motståndare i debatten. De flesta vill även förbjuda preventivmedel och då är det bara rent och skärt kvinnoförakt. Kvinnan ska hållas i tyglar och det görs bäst genom att kontrollera hennes kropp.

Nu har det gått åt rätt håll. De irländska kvinnorna fick rätt och de många kvinnor och män som tillsammans jobbat för ett ja är hjältar. Det verkar som om irländare inte kan rösta på ambassader eller per brev så många var de som flög över hela världen för att komma hem och rösta. Läs under hashtagen #hometovote och se engagemanget. Filmen nedan visar hur hemvändande kvinnor tas emot på flygplatsen i Dublin. Se och gråt.

Ett boktips om abort, Irland och EU (även Polen och Malta) är Anna Dahlqvists bok I det tysta från 2012.

1 kommentar

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383

    Ja! Så himla skönt. Något som går åt rätt håll ändå. Den som inte vill göra abort blir ju inte tvingad, den får bara inte tvinga alla andra att göra samma val. Visst, det finns något av ett moraliskt dilemma i aborträtten, men det är ett mycket litet och lättlöst dilemma jämfört med så många andra. Och jag håller helt med dig om att hyckleriet blir tydligt när abortmotståndare dessutom går mot preventivmedel…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.