Warning: mysqli_real_connect(): not found in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php on line 1987 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php:1987) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php:1987) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Skönhetsnormer och männens blick

Skönhetsnormer och männens blick

Sara Danius

Sara Danius på nobelfesten i en klänning som verkligen skriker ”jag bär den för MIN skull!”.

I samhället finns det skönhetsnormer som alla mer eller mindre är slavar under. Vissa mår otroligt dåligt över sitt utseende och andra förhåller sig lite mer laidback till modet. En spaning jag gjort, i princip under hela mitt liv, är att män ofta tror att kvinnors utseendepanik beror på dem. Många män tror också att just deras åsikt om kvinnors utseende är efterfrågas, oavsett om den är positiv eller negativ.

När jag var nio år eller så och läste KP var där en insändare som irriterade mig redan då. Det var en kille som klagade på att tjejer gnällde över att ingen tyckte att de var snygga. Han berättade då hur de skulle se ut för att killar skulle gilla dem. Minns att det var något med inga tofsar, långt hår och många fler detaljer. En kille – i detta fall bara ett barn – tror dels att hans högst personliga åsikt är efterfrågad och dels att hans högst personliga åsikt är allmängiltig.

Man skulle kunna hoppas på att detta är något som växer bort med tiden, men jag tror att alla tjejer känner igen sig. Så många gånger tvingas vi lyssna på män som kommer med ”goda råd” eller som tror att deras personliga åsikt är vad som fattas för att polletten ska trilla ner. Jag har flera gånger diskuterat botox i läpparna eller silikonbröst och ofta får jag höra ”men vi män tycker ju inte att det är snyggt, så varför”? Att de kan vara upp till fyrtio år äldre än de tjejer som plutar med läpparna eller visar upp sin klyfta på Instagram, verkar det inte alls reflekteras över.

Men om vi nu ska stanna upp ett tag. Mår verkligen kvinnor dåligt för att de inte är vackra i männens ögon? Är det så enkelt? Nej, givetvis inte. Skönhetsnormer är inte ett gäng samlade normer som män kokat ihop och som fått fäste. Det är lika mycket kvinnor som upprätthåller normerna om hur man bör se ut för att passa in.

Ett annat problem är att många män (och kvinnor, det ska inte förnekas) alltid anser det ok att lufta sina personliga preferenser. En ganska så kraftig bonde i Bonde söker fru säger utan att blinka ”jag vill ha mina tjejer lite tajtare”. När hår i armhålan-debatten återkommer för femtielfte gången finns det alltid någon som tycker att hat och hot pga sitt utseende är förkastligt, men som ändå måste tillägga att det ju faktiskt är oattraktivt med hår i armhålan. Många män som inte vill ha sex med tjejer som menstruerar tycker också ofta att den åsikten måste fram. Vi har alla personliga preferenser vad gäller attraktion och sexualitet, men åsikterna måste inte i alla sammanhang vädras.

Vi kan inte komma ifrån att det är skillnad mellan män och kvinnor här. En man kanske längtar efter att bli objektifierad, medan det står många kvinnor upp i halsen. En oskyldig kommentar att ”jag tycker att du är snygg” från en kille till en tjej som känner sig nere kanske därför inte alls tas emot med samma entusiasm som den skulle gjort om det varit tvärtom. Men många män skulle tjäna på att ta ett steg tillbaka och fundera över sina egna åsikters  betydelse och att samhället i grunden är djupt ojämställt. Och att det påverkar kvinnor och mäns sätt att ta emot goda råd och komplimanger från det motsatta könet.

Jag illustrerar inlägget med Sara Danius i en klänning som mer tar plats än tillfredsställer den manliga blicken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.