Recension: Cooper, Sarah; How to be successful without hurting men’s feelings; 2018

How to be successful without hurting mens feelingsJag hittade av en slump en riktigt rolig kvinna som ger små tips om hur man gör karriär. Sarah Cooper är komiker i USA och hennes bok How to be successful without hurting men’s feelings är en seriebok med tips och trix hur du lyckas i arbetslivet utan att trampa män på tårna.

Det är svårt att sammanfatta boken på ett begripligt sätt mer än att den är full av karriärstips och är skriven med mycket humor och stor skärpa. Det finns också en underliggande svärta eftersom det ju är satir på en verklighet som är olika för män och kvinnor och som gör det svårare för kvinnor att göra karriär och få investerare till sina företag. Ni ska få några exempel på riktigt roliga bilder i boken.

Strategier för kvinnor i arbetslivet

Du kan inte korrigera mäns fel rakt ut. Först måste du förminska dig själv.

Strategier för kvinnor i arbetslivet

Här får vi lära oss av männen. Hur man får sin medarbetare att bli totalförvirrad. Exemplet vi ser här är att man bemöter ett problem med att ställa en fråga om något helt annat.

Strategier för kvinnor i arbetslivet

Sarah Cooper föreslår också medaljer till fantastiska män på arbetsplatser. Här får ni några exempel på bravader som män bör uppmärksammas för.

Det är verkligen fantastiskt roligt och jag skrattade högt flera gånger och visade maken flera roliga sekvenser i boken. I viss mån är det  tydligt att det är skillnad mellan svenska och amerikanska förhållanden. Boken är såklart tillspetsad, men verkligheten ligger ibland ganska långt ifrån satiren här i Sverige. Men tyvärr går boken inte att avfärda som bara parodi på amerikanska förhållanden, mycket går faktiskt att känna igen även här.

Det är ju ganska jobbigt när det bli mitt i prick att det enda du kan göra åt en mansplainare eller översittare är att hålla tyst. Att allt annat agerande bidrar till dålig stämning. Och tänk efter, visst är det lite så här också? Att bli utsatt för exempelvis en härskarteknik eller ett sexistisk skämt på ett möte och sedan ha mage att kommentera det? De som gjort det vet att det oftast blir extremt dålig stämning efteråt. Det är eventuellt ok att rapportera sexuella trakasserier, men det är inte ok att prata om att det förekommer på lunchrasten. Då kan männen på arbetsplatsen känna sig utpekade och du bidrar till dålig stämning. Visst känner ni igen er, kvinnor?

Jag måste säga att jag rekommenderar dig som vill göra karriär att läsa boken och ta till dig av alla råd. Eller bara skratta åt eländet.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.