Elif Shafak är inte helt okontroversiell i sitt hemland Turkiet och i boken Bastarden från Istanbul berör hon det mycket känsliga ämnet folkmordet på armenierna. Boken är utgiven på förlaget 2244, som ger ut böcker från Svarta havs-regionen.
Asya och Armanoush är styvkusiner. Asya är uppvuxen i Istanbul hos sin mor, sina mostrar och mormor. Armanoush eller Amy som hon också kallas, är uppvuxen i Arizona och San Fransisco och hon har en armenisk far, amerikansk mor och turkisk styvfar. En dag bestämmer sig Armanoush sig för att söka sina rötter i Turkiet och åker hem till sin styvfars släktingar, utan att tala om för sina föräldrar var hon är. Det blir en resa som förändrar både hennes och kusinen Asyas liv.
Bastarden från Istanbul är en bok om att leva med sitt förflutna alternativt att välja att leva utan att veta. Det är också en berättelse om att ifrågasätta de värden man har fått med sig med modersmjölken. Shafak blandar också in magisk realism i form djinner som får tala med sierskan och Asyas moster Banu. Genom dessa får vi veta vad som hänt Armanoushs förfäder. Jag tyckte att boken var helt fantastisk bra, och faktiskt en av de bästa jag läst i år. Vid sidan av att ha fått den äran att läsa en så fängslande berättelse, har jag fått lära mig mycket om Turkiets och armeniernas historia.
2 kommentarer
1 ping
det låter som en bok helt i min smak! tack för tipset!
Författare
Hoppas du tycker den är lika bra som jag!
[…] Bastarden från Istanbul av Elif Shafak: Den absolut bästa boken jag läst i år är Bastarden från Istanbul. Den förenar feminism, kvinnohistoria, minoritetsproblematik och armeniernas historia. Det är svårt att fånga bokens storhet på bara några få rader. Läs den! […]