Semesterboktips 2022: Skaraborg

Hus längs Lidan i Lidköping

Idag åker jag och familjen till Skaraborg, närmare bestämt Lidköping, för att besöka mina föräldrar och göra massa saker som vi gillar att göra där. Bada på Svalnäs, besöka Läckö slott, äta svensk fish and chips på Spiken och käka mängder av Klings glass. Jag tänkte bjuda er på lite boktips från mina hemtrakter och det blir som en serie i sommar. Ni får boktips om det jag gör eller där jag är (jag började med min besatthet av Baader-Meinhofligan).

Ska du åka till Ledgång får du inte missa Läckö slott, Spiken och Svalnäs. Det är nog de tre bästa platserna. Svalnäs ligger på andra sidan Kållands halvö än vad staden ligger. De stränder som ligger på samma sida som staden är betydligt kallare (och betydligt fler), därför är det alltid fullpackat på Svalnäs. En tips är att åka sen eftermiddag. Besöket kan kombineras med en promenad på Hindens rev, som ligger precis bredvid. Det var flera år sedan vi var på Läckö ni, så vi tänkte att barnen kanske skulle uppskatta det. Kanske inte att se hela utställningen, men man kunde lösa biljett till Borggården och lite mer också, så det kanske vi gör.

Böcker från Lidköping går att räkna på en… ett finger och därför ger jag er boktips från hela Skaraborg. Jag kunde inte låta bli att lägga till lite kändisar från staderna böckerna representerar (från=har någon gång bott i).

Litteratur från Skaraborg

Lidköping
Sara Videbeck

Sara Videbeck

Det går an av Carl Jonas Love Almqvist: Nu var ju Carl Jonas Love Almqvist inte från Lidköping med Sara Videbeck var det och hon är kändis i stan som om hon funnits på riktigt. Till och med staty har hon fått!

Kända personer från Lidköping: Anna-Charlotta Gunnarson, Anders Järryd och Hanna Fahl.

Gullspång

Charlie Lager-deckare av Lina Bengtsdotter: Bra deckare som utspelar sig i den lilla kommunen Gullspång i nordöstra Skaraborg. Jag har själv aldrig varit i orten Gullspång, men väl i Hova, som också är en del av kommunen.

Kända personer från Gullspång: Olof Mellberg, Andreas Andersson och Fredrik Wikingsson.

Skövde

Volt av Per Hagman: Jag läste denna bok på ett tåg i Kina på vår bröllopsera. Författaren är från Skövde och huvudpersonen flyttar till Skövde för att gå i skolan medan hennes föräldrar är kvar i Centralafrikanska republiken. Föräldrarnas plan kraschar på väg hem och flickan får bo kvar hos sin farmor och farfar i Skövde.

Kända personer från Skövde: Robert Gustavsson, Marcus Hellner och Johanna Frändén.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.