Recension: Tusitala Marsh, Selina; ur Fast Talking PI; 1994-2013

Fast talking PISelina Tusitala Marsh är visserligen född i Auckland, Nya Zeeland, men identifierar sig med sitt polynesiska ursprung. Hon har påbrå från Tuvalu och har representerat Tuvalu vid en internationell poesifestival. Det får, i brist på annat, räknas som ett verk från Tuvalu. Jag har hittat många dikter på nätet av Tusitala Marsh.

De dikter jag har läst är bland annat ett utdrag ut boken Fast Talking PI. Redan efter första dikten jag läser, förstår jag hennes tema. Det är feministiskt och det är antirasistiskt. Som svart polynesisk kvinna i en vit värld är hon alltid exotisk och oavsett hur välutbildad hon är så förvänts hon var ett hembiträde eller tex en sämre polis:

Where are all you brown women?
Have they made you more than maid yet?
Maine is a mammy on ‘Young and the Restless’
Selina is the cop, she’s young but she’s useless
Hattie is a mama, she’s ageless and sexless

På nätet fann jag även diktuppläsningar av henne själv. Tyckte mycket om Pussycat som ni kan se nedan. Den är tydligt feministisk och antirasistisk.

Tusitala Marsh har också en humoristisk ton i flera av sina dikter och jag gillade särskilt Googling Tusitala då hon söker på sitt efternamn och hittar många vitt skilda träffar. Two Nudes on a Tahitian Beach, 1894 är också en rolig dikt.

Jag är glad över att ha upptäckt Selina Tusitala Marsh och jag ska hålla utkik efter henne i fortsättningen! Men en nya nyzeeländsk författare är kanske inte det bästa jag kunde skrapa fram från Tuvalu? Eller jo, det var det nog faktiskt.

Läs mer: Amazon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.