Månadens feminist: Masha Gessen

Masha Gessen

Kort fakta

  • Född 1967 i Moskva.
  • HBTQ-aktivist kritiker mot Vladimir Putin och Donald Trump.
  • Verkar i USA, men har skrivit mycket om ryska feministgruppen Pussy Riot.

Masha Gessens feministiska gärning

Masha Gessen föddes i en judisk familj i Moskva 1967. När Gessen var tonåring flyttade hen med sin familj till USA där hen växte upp. 1991 återvände hen till Moskva för att arbeta som journalist. Hen var i Ryssland även medlem av styrelsen för en Moskvabaserad HBTQ-organisation.

Masha Gessen är ickebinär och trans och hens pronomen på engelska är they, vilket svenska Wikipedia har översatt med hen, så det är det jag använder. I Ryssland har hen ägnat sig mycket åt att kritisera Vladimir Putin, samt driva hårt mot landets HBTQ-fientliga lagstiftningar. Hen fick sparken från tidningen Vokrug sveta efter att hen vägrat skicka en reporter till ett evenemang som hen ansåg var politisering av miljön. Efteråt gav Putin hen jobbet tillbaka eftersom han menade allvar med sina krafttag för miljön. Gessen var dock inte längre intresserad.

Istället jobbade hen  på Radio Liberty, en radiokanal baserad i Prag, som finansieras av USA. Efter att Gessen tillträdde som chef för kanalen förlorade kanelen sin lisens att sända i Ryssland och många av de anställda fick sparken. Årets efter lämnade Gessen och hens familj Ryssland för USA för att den ryska staten hotade samkönade par att ta ifrån dem deras barn.

Sedan 2013 har Gessen bott och verkat i USA. Den ryska politikern Vitaly Milonov har sagt som argument för att stoppa utlandsadoption av ryska barn att amerikaner vill placera ryska barn i perverterade familjer som Masha Gessens (källa).

Masha Gessen har skrivit flera debattböcker, bland annat Mannen utan ansikte om Vladimir Putin och Ord kan krossa betong om den feministiska aktivistgruppen Pussy Riots. Hen har också varit en stor kritiker av Donald Trump. Idag lever Gessen med sin fru och sina tre barn i USA.

Masha Gessen och jag

Jag var och lyssnade på Masha Gessen i Göteborg på Bokmässan 2015 och var mycket imponerad. Efteråt köpte jag hens bok och fick den signerad. Nedan ser ni en bild från det tillfället. Jag har också läst hens bok om Pussy Riot och tyckte den var oerhört intressant. När jag skulle fundera ut vem som skulle få bli månadens feminist, kom jag och tänka på att ryska feminister faktiskt inte varit så många och då kom jag att tänka på Gessen och ville skriva om hen!

Masha Gessen

Bok av Masha Gessen som jag läst och recenserat

Ord kan krossa betong 2014

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.