Ruslana på besök hos Folkpartiet i riksdagen

2004. Ruslana vinner Eurovision Song Contest med låten Wild dances. Senare samma år blir hon en av frontfigurerna i den orange revolutionen i Ukraina, en revolution som ledde till ett mer demokratiskt samhälle och att Ukraina började närma sig EU.

Efter det har utvecklingen tyvärr inte gått framåt. I landets östra delar bor många ryssar och dessa har fortfarande haft sina sympatier med den då bortröstade Janukovytj, vilket möjliggjorde en comeback för honom. Efter den senaste tidens oroligheter i Ukraina vädjar de ukrainska folket om hjälp, dels politisk, men också humanitär.

Ruslana besökte idag Folkpartiets riksdagskansli för att prata om sin kamp och vad hon vill att vi ska göra för Ukraina. Hon visade två fruktansvärda filmer om våldet och de offren som skördats. Seminariet var ett samarrangemang mellan Silc, Svenskt internationellt liberalt center och Folkpartiet och utrikespolitiska talespersonen Fredrik Malm. Ruslanas budskap var att vi i EU måste se till att det ukrainska folket ska få tillbaka de pengar om Janukovytj slutit från dem.

Ruslana

Ruslana vill att Ukraina återigen ska närma sig EU och klippa banden med Ryssland. Men hon anser också att Ukraina inte är ett delat land, där den västra delen är ukrainsk och den östra rysk, utan att landet är och bör förbli blandat och tvåspråkigt.

Ruslana och jag

Så nöjd över den här bilden – schlagerstjärnan och demokratiaktivisten Ruslana och jag!

2014. Ruslana sjunger den ukrainska nationalsången på folkpartiets riksdagskansli. Det var inte planerat, utan initierat av de många ukrainarna som var med på seminariet. Jag har filmat själv med min mobilkamera.

1 ping

  1. […] En stor höjdpunkt i februari var när ukrainska schlagersångerskan och demokratiaktivisten Ruslana gästade Folkpartiets riksdagskansli. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.