Röster från Ukraina på bokmässan

Bokmässan

Igår kom Bokmässan med sin seminariekatalog och allt presenterades på en presskonferens. Tyvärr kunde jag inte närvara för att jag hade åtaganden som gällde barnen. När jag fick pressmeddelandet blev jag så till mig i trasorna över det nya temat Röster från Ukraina. Det var både bekanta och obekanta namn bland besökarna och jag ser SÅ mycket fram emot att gå på Ukrainaseminarier i september!

Oksana Zabuzjko har jag både träffat på i seminarieform förut och jag har skrivit om henne och läst Fältstudier i ukrainskt sex. Andrej Kurkov är jag verkligen sugen på att läsa, men hans absurda bok Pingvinen och döden verkar inte ens finnas på bokbörsen och är utlånad för lång tid framöver på biblioteken i min närhet (trots att jag bor i Storstockholm). Hoppas lite nu på ett nytryck.

Larysa Denysenko har gett ut en barnbok i Ukraina 2014, som kom på svenska i april 2022 på Bonnier Carlsen, Maja och hennes vänner. Boken handlar om Ukrainska familjer efter annekteringen av Kring 2014. Boken är från 6-9 och jag tänkte läsa den för min dotter som känner till kriget och har en vän vars mamma kommer från Ukraina. Jag tänker att det kan vara en bok att läsa för att få dem att förstå något av allt hemskt som händer (för ja, hon är medveten om kriget).

Poeterna Daryna Gladun och Lesyk Panasiuk kommer också till bokmässan och ges inget ut på svenska av dem, så lär jag nog hitta på nätet. Victoria Belim är aktuell i höst med Röda sirener på Brombergs och jag ser mycket fram emot boken och att lyssna på henne!

Bokmässan och ukrainska ambassaden planerar också för en monter på mässgolvet som uppmärksammar den ukrainska litteraturen och jag ser fram emot massa skoj från olika svenska förlag! Nu är det ju något fruktansvärt kopplat till det här temat, men jag tillåter mig ändå se fram mot det och redan nu boka in det i min bokmässekalender.

Sydafrika är ett annat av mässans tema och det är jag också riktigt pepp på, men mer om det i ett eget inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.