Recension: Robinson, Peter; Innan mörkret faller; 2021

Innan mörkret fallerJag behövde en ny ljudbok och så kom jag på att det var längesedan jag läste Peter Robinson. Jag valde Innan mörkret faller som är hans näst sista bok och som verkade ha ett feministiskt tema (som flera av hans böcker har). Han gick bort höstan 2022, 72 år gammal, så det blir inga fler böcker om Alan Banks. I Sverige gavs han ut på Forum.

Alan Banks hamnar i en utredning som rör hans väns flickvän Zelda. Vännen är Ray Cabbot, kollegan Annie Cabbots pappa. Zelda är mycket yngre än Ray, men de har ett lyckligt förhållande.När boken startar är Zela i Moldavien, där hennes liv startade. Hon bodde på ett barnhem och tiden där var lycklig. När hon skulle flytta därifrån blev hon direkt tillfångatagen och såld som sexslav. Hon är tillbaka för att få reda på vem på barnhemmet som tipsade om att hon var påväg därifrån.

Samtidigt utreds ett mord på en rik man som dött i sin pool på en av sina fester. På en övervakningskamera ser se att en kvinna blir våldtagen på festen. De söker efter kvinnan och efter den som kan ha mördat mannen.

Det var Zeldas historia som fångade mig, men sedan tyckte jag inte riktigt att boken höll. Den andra historien var så rörig att jag inte orkade att hålla uppe intresset länge nog för att förstå alla samband. För att rädda Zelda, märker Banks att han måste göra saker han som polis inte borde och någonstans kände jag att Innan mörkret faller kanske var hans sista bok. Sedan fick jag se att det fanns en till och om serien var påväg att avslutas får vi aldrig veta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.