Jag köpte min barndoms älsklingsbok till min son i julklapp. Margret Rey och hennes man H A, som gjort illustrationerna, var judar från Tyskland och flydde undan nazismen till Brasilien och slutligen till New York. De är mest kända för böckerna om Nicke Nyfiken och Pricken är deras enda politiska barnbok. Den handlar om allas lika värde. Boken är översatt till svenska av Astrid Lindgren.
Pricken är en kanin och föds i en familj där alla är vita utom han, som är prickig. Hans mamma älskar honom ändå, men faller för släktens krav när de ska besöka morfar på hans födelsedag. Inte vill hon göra sin far besviken på hans födelsedag genom att visa upp sin prickiga son. Prickens syster Rosi är den enda som helhjärtat ställer upp på sin brors sida och säger att de inte kan lämna honom ensam och att han har lika stor rätt att följa med som alla de andra. Pricken rymmer hemifrån när de andra är på kalas och träffar då Herr Brun. Hans barn är alla prickiga, utom en som är vit. Precis som i Prickens familj är Lill-vit utstött och hennes mormor får inget veta om att hon finns. Boken slutar bra med att alla förenas och på sista sidan läser Pricken och hans älskade syster Rosi en bok tillsammans.
Boken är på många sätt en bra bok för barn, men anledningen till att jag recenserar den här är att den trots tiden den skrev förvånansvärt könsneutral. De stora rollerna i boken har olika kön och den starkaste av dem alla – Rosi – är en tjej.
Läs mer: Rabén & Sjögren, Adlibris, Bokus
2 pingar
[…] Rey – Pricken (USA/Fiktivt […]
[…] Rey, Margret; Pricken; 1945 – Feministbiblioteket […]