Recension: Vries, Katrin de & Feuchtenberger, Anke; Die Hure H zieht ihre Bahnen; 1996

Die hure h

Under mitt besök i Wien besökte jag den feministiska bokhandel ChickLit och jag tänkte då fråga specifikt efter tyska serier. Jag fick två tips, Ulli Lust och den här, Die Hure H zieht ihre Bahnen av Katrin de Vries och illustrationer av Anke Feuchtenberger. Titeln betyder betyder Horan H drar sina spår och Horan H är ett långtidsprojekt som författaren och illustratören har tillsammans.

Horan H drar sina spår är på sätt och vi en uppväxtskildring, eller hur en flicka blev kvinna. Hon är ganska osäker genom processen och målet är att bli fri. En ruta som jag fastnade särskilt för var denna om kvinnlig frihet:

Die Hure H

Alltså, jag är inte längre liten, tänkte horan H.

Att de kallar sin huvudperson hora är symboliskt, men jag kunde lite känna att jag – förmodligen pga språkliga svårigheter – inte förstod riktigt hur. Annars var det en fin berättelse i ord och bild om hur svår en uppväxt kan vara och hur smärtsam en frigörelse kan bli.

Jag tyckte lite att teckningarna påminde om Nina Hemmingssons, men lite mer ”snälla”, ungefär som en mix mellan henne och Joanna Rubin Drangers Fröken Livrädd/Märkvärdig. Jag tyckte om det och blev sugen på att läsa mer om Horan H. Kanske kommer jag då underfund med varöfr de kallar henne hora.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.