Recension: Vincelette, Mélanie; Den skalliga blåskrikan; 2004

Kanada berättar: Minnet av vattenJag har läst Kanada berättar: Minne av vatten från Tranans förlag (Magdalena Sørensen, red) och samtidigt har vi varit några stycken som bokcirklat om den på Facebook. Jag recenserar mina favoriter som platsar bäst i Feministbiblioteket.

Mélanie Vincelettes novell Den skalliga blåskrikan är en kort och vardaglig berättelse om ett enkelt svek och vilkens konsekvenser det får för den utsatta individen. En man och en kvinna får connection via en berättelse om en fågel (en skallig blåskrika), och det slutar med att mannen bjuder hem kvinnan. Kvinna har aldrig för avsikt att komma, men tackar ja för att inte verka oartig. Vi får senare följa den ensamma och förväntansfulla mannen som förgäves väntar med sin middag.

Den här novellen ställde oss frågor om ärlighet och vad man ska säga för att vara snäll. Att säga ja och sedan svika var vi överens är dåligt, men är det bäst att vara ärlig? Att säga nej, det vill jag verkligen inte? Ärlighet varar oftast längst, men vita lögner är i bland bättre än sanningen. Men sämst av allt är svek. Ungefär så vill jag sammanfatta tankarna efter den här novellen.

Läs mer: Adlitbris, Bokus, Litteraturmagazinet, Hedengrens

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.