Recension: Proulx, Monique; Oui or no; 1996

Kanada berättar: Minne av vattenJag har läst Kanada berättar: Minne av vatten från Tranans förlag (Magdalena Sørensen, red) och samtidigt har vi varit några stycken som bokcirklat om den på Facebook. Jag recenserar mina favoriter som platsar bäst i Feministbiblioteket.

Monique Proulx novell Oui or no är en rolig och vardaglig berättelse om tvåspråkigheten i Kanada. Huvudpersonen bor i ett litet land inuti ett stort och mannen hon har ett förhållande har ett annat språk. Men hon är inte mannens enda älskare och hon förstår att det inte bör bli hon och han. Går det att träffa någon över språkbarriärerna?

Den här novellen är både bra och helt bisarr. Bra för att handlingen är intressant och för att språket är bra. Bisarr för att författaren drar paralleller med en idiotisk engelsktalande man med det engelska språket. Eller gör hon det? Jag tyckte att titeln gav en liten hint om vad novellen handlade om och jag tyckte att den var rolig och det var kul att läsa en novell som tar upp tvåspråkigheten i landet.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Litteraturmagazinet, Hedengrens

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.