Recension: Thaman, Konai Helu; Dikter ur Songs of love; 1999

Doktor Konai Helu Thaman Konai Helu Thaman är från öriket Tonga i Söderhavet. Hon har skrivit många dikter i sitt liv och Songs of love är en samling av både nya och gamla dikter. Eftersom bokens nya dikter ligger uppe på Google books kände jag inte för att köpa hela så jag läste bara dem. Tonga är ändå inte det viktigaste landet i min jorden runt-utmaning och jag sparar krutet och pengarna till annat. För den som är intresserad finns hela boken att köpa på Amazon.

Hennes dikter handlar om kärlek, passion och relationer. Det är inget som direkt fastnar eller går rakt in i hjärtat, i alla fall inte för mig. Men precis som Heraclitean Fire (min guru när det gäller om att tipsa om böcker från hela världen) skriver i sin recension, så finns det sämre lyrik (Jane Resture från Kiribati exempelvis, skulle jag kunna tillägga).

Jag fastnade för några rader, som visserligen är lite klämkäcka, men ändå ganska fina. De är lite kännetecknande för tonen i alla dikter.

good things do not come
to an end
they only wait
for our return

Det finns lite referenser till Gud, vilket ska vara kännetecknade för lyrik från regionen, men framförallt finns det många miljöbeskrivningar med som visar att det är dikter från Söderhavet. Jag tyckte om att hon väver in speciell natur och träd som är specifika för området. Det kändes lite speciellt och extra roligt eftersom jag läste dikterna som en del av min jorden runt-utmaning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.