Recension: Smith, Ali; Bibliotek; 2015

BibliotekAli Smiths bok Bibliotek, i Sverige utgiven på Atlas förlag, är en hyllning till litteraturen och till de offentliga rummen som biblioteken är. När jag läste om den så kände jag att det är en bok som bara måste recenseras på Feministbiblioteket.

Bibliotek är en novellsamling och samtidigt ett debattinlägg. Vartannat kapitel är en novell och vartannat är en inlägg från en mer eller mindre känd person som berättar om sitt förhållande till bibliotek. Många bibliotek läggs årligen ner runt om i Storbritannien och Smtih vill med boken belysa vikten av bibliotek som drivs med offentliga medel. Novellerna är surrealistiska med koppling till litterära händelser och fenomen.

Jag älskade denna hyllning till några av de vackraste platserna i världen – biblioteken. Novellerna var som sagt surrealistiska och det var inte alltid jag hängde med, men känsla i dem gillade jag skarpt. Det var något Paul Auster över dem och det är för mig ett mycket gott betyg. Jag lägger ifrån mig boken med en varm känsla och en om möjligt ännu starkare känsla för bibliotek och tror att det var precis vad författaren önskade uppnå hos sina läsare.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Expressen, Prickiga Paula

1 ping

  1. […] and other stories Köp den t.ex. här eller här. Andra som skrivit om boken: Feministbiblioteket Kategorier: Litteratur, Novellsamling/noveller, […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.