Recension: Rose-Innes, Henrietta; Reservat; 2019

ReservatDen femte och sista novellen i Karavans noir-serie är Reservat av Henrietta Rose-Innes från Sydafrika. Det är andra gången hon översätts till svenska och första gången var en annan novell som publicerats i tidskriften Karavan 2020.

En kvinna är i ett lejonreservat och blir vittne till ett familjedrama. Hon ä i skogen som hon var i som barn och ser två skräckslagna barn leta efter sina föräldrar. Hon hjälper familjen för att på något sätt gottgöra för alla fantastiska barndomsminnen hon själv har. Den situation hon nu befinner sig i är allt annat än harmonisk.

Reservat är en novell om en tragedi och om lojalitet. Men vad är det egentligen som händer? Är det någon som är skyldig? Har fanns det en katastrof att undvika? Det var en mycket konkret novell, men samtidigt helt abstrakt. Jag vet inte riktigt om jag hängde med i alla svängar, trots flera omläsningar.

Det här var som sagt den sista i Karavan noir-serien och jag hoppas verkligen det kommer fler. Det har hittills varit en liten bit av ett lands kultur i fickformat. Reservat är inget undantag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.