Recension: Dennis-Benn, Nicole; Here comes the sun; 2016

Here comes the sunHere comes the sun av Nicole Dennis-Benn började jag läsa för ett halvår sedan och inte för att den var dålig på något sätt, men jag kom aldrig riktigt in i den. Den blev således liggandes. Jag bestämde mig för att ta mig an den här på Landsort där jag får mer lugn och ro. Det visade sig vara en lyckträff och andra halvan av boken sträckläste jag.

Margot och Thandi är syskon och livet har varit allt annat än lätt för dem. De lever på Jamaica mitt i turiststråken, men ändå så långt borta från dem. Margot försörjer sig som prostituerad och alla hennes extra pengar går till Thandis utbildning så att hon kan bli något som Margot inte kunde bli. Deras mor försörjer sig med att sälja krimskrams på gatan. Thandi är dock mer sugen på enklare läsningar som att bleka sin hy, än att plugga i skolan. Margot stiger i graderna och börjar så småningom försörja sig som hallick.

Here comes the sun är allt annat än en feelgood. Karaktärerna är komplexa och inget är svart eller vitt. När det kommer till handlingen är det mesta svart, och få ljusglimtar finns. I början är Margots enda lycka kärleken till Verdene, men så småningom blir den ohållbar för henne, då homosexualitet behöver gömmas därifrån hon kommer. Bokens tema är således inte bara kvinnors villkor och fattigdom, utan även homosexualitet.

Trots bokens svärta och hopplöshet, tyckte jag om den och fångades av systrarnas historier. Det är inte den bästa boken att ta fram om du fortfarande är corona-trött och bara vill läsa fluff. Spar den till ett tillfälle när du istället vill ha något att bita i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.