Recension: Rashid, Fawziya; In the recess of memory och Questioning; 1983 (?)

Arab women writersFawziya Rashid är född 1954 i Bahrain och har varit verksam som journalist där. Hennes noveller In the recess of Memory och Questioning finns med i den amerikanska samlingsvolymen Arab women writers, Dalya Cohen-Mor (red).

Boken Arab women writers är uppdelad i åtta olika delar som följer en arabisk kvinnas utveckling från barn till vuxen. In the recess of memory kommer i den första delen som berör flickors väg in i vuxenlivet och Questioning finns med i den sjunde delen som handlar om traditioner och värderingar. De är båda ganska korta berättelser, men det är starka berättelser som inte lämnar någon oberörd. Den första handlar om en flicka som kommer hem från en fotbollsträning med sin bror och som möts av föräldrar som säger att det nu är dags för henne att sluta leka i t-shirt och shorts. Från och med nu får hon inte visa sig utanför huset. Den andra handlar om en flicka som blir kär i en pojke och sedan försvinner spårlöst. Det sägs att hon dött av feber.

Det är så enkelt och samtidigt så oerhört viktigt. Fickor och kvinnors frihet beskärs fortfarande runt om i arabvärlden och det måste vi uppmärksamma, gång på gång. Dessa två noveller var de första jag läste i samlingen. Jag ser fram emot många fler!

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.