Brita Planck är historiker och har skrivit en avhandling om äktenskap och kärlek inom adeln. Förnuft eller känsla är populärversionen av den boken och är utgiven på Appell förlag. Jag har lärt känna Brita Planck via twitter och vi tog en fika lajv på bokmässan 2016. Därför var det extra roligt att läsa hennes bok!
Det finns en allmän uppfattning om att förr i tiden gifte man sig av börd och inte kärlek. Detta stämmer inte säger Planck, och hon har stöd av många andra historiker. Det fanns de äktenskap som var kärlekslösa och det fanns dem som aldrig blev av pga fel börd, men kärlek var alltid något önskvärt i alla äktenskap.
I Förnuft eller känsla får vi ta del av några av alla de brev som Planck har haft som underlag i sin avhandling och hon visar att kärleksbrev var ganska så vanliga. Vidare är boken full med berättelser om människor som fått varandra, som inte fått varandra och äktenskap som blivit lyckliga och olyckliga.
Först vill jag säga att jag älskade den här typen av litteratur, en liten kortvariant av en intressant avhandling. För även om jag är en van läsare så sätter jag inte direkt dagligen tänderna i avhandlingar. Sedan var det mycket intressant läsning. Jag tillhör dem som trodde att alla äktenskap mer eller mindre var arrangerade. Visst var det fortfarande fäderna som hade sista ordet, men det var de unga som valde varandra. Att få några nedstamp i historien via alla berättelser och brev var mycket spännande!
Slutligen en stor eloge till titeln. alla Austen-reffar är bra och i det här fallet passade det extra bra.
1 kommentar
På 1800-talet tycker jag det verkar som att att det inte var så ovanligt med äktenskap där mannen gifte sig med en klassmässigt högre kvinna. T.ex Strindbergs två äktenskap. Kanske beroende på att på den tiden var det kvinnoöverskott även i de yngre åldrarna.
Nu med kvinnans frigörelse spelare väl biologin större roll också i val av partner.