Recension: Penn, Setharin; Ny horisont; 2011

Kambodja berättar: Bladen faller långt från stammenJag har läst Kambodja berättar: Bladen faller långt från stammen från Tranans förlag. Jag recenserar noveller en och en som är skriva av kvinnliga författare och som jag tycker platsar här.

Ny horisont av Penn Setharin följer en kvinnas liv från det att hennes far mördas och Pol Pot tar över landet tills dess att hon flyr och slutligen hamnar i Japan. Hela tiden är henne problem att hon saknar medborgarskap. I slutet av novellen är kampen om ett kambodjanskt medborgarskap nästan att likna vid en Kafka-process. När hon tillslut erhåller ett vill japanska myndigheter döma henne för att hon kom in i landet olagligt.

Novellen har två intressanta delar. Den ena är Kambodjas förfärliga historia skildrat via ett barns ögon. Den andra delen är en beskrivning av strama regelverk som sätter käppar i hjulen för folk som flytt från förföljelse och tortyr. Även om man gör allt man är förmögen till kan det ändå i slutändan straffa sig. Jag är mycket glad över att få läsa en skildring av Pol Post regim från någon som är ifrån Kambodja. Författaren är född 1954 så det är inte omöjligt att historien är självupplevd.

Läs mer: Adlibris, Bokus

1 ping

  1. […] « Recension: Penn, Setharin; Ny horisont; 2011 […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.