Recension: Lundborg, Annette & Tollerup-Grkovic, Mimmi; Malins mamma gifter sig med Lisa; 1999

JaMalins mamma gifter sig med Lisag fastnade för titeln, Malins mamma gifter sig med Lisa, och ville såklart läsa en bok om en annorlunda familjebildning. Boken är skriven av Annette Lundborg och tecknad av Mimmi Tollerup-Grkovic. I den boken står Malin i centrum och hon har en mamma och en pappa och en platsmamma och en plastpappa. När vi träffar Malin ska hennes mamma gifta sig med Lisa, och inte bara det, Lisa har en bebis i magen. Bebisens pappa är Malins pappas pojkvän.

Idag är det inte helt ovanligt att ett homosexuellt par skaffar barn med ett annat homosexuellt par och Malins mamma gifter sig med Lisa tar upp just en sådan familj. Det känns som att boken är skriven i frustration mot heteronormativiteten i barnböcker, vilket är fullt förståeligt. Titelns säger lite om var tyngdpunkten ligger. Boken är skriven 1999 och jag hoppas att om den hade varit skriven i dag så skulle den istället heta Malin ska få ett syskon. Med samma innehåll skulle boken verkligen understryka att familjen är helt normal och det viktigaste är att hon ska få ett syskon, inte vem mamma gifter sig med. 1999 förstår jag att författarna valde en titel som syftade på föräldrarnas relationer och inte det som förmodligen var viktigast för barnet..

Boken är bra och fungerar finns på små barn. Det är roliga och glada teckningar och familjen verkar hur mysig som helst. Hur kul är det inte att mamma och pappa umgås och har roligt tillsammans fast de är gifta med andra?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.