Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Recension: Lindberg, Tinna; Förnedringen; 2016

Recension: Lindberg, Tinna; Förnedringen; 2016

FörnedringenEn feministisk spänningsroman som utspelar sig i Thailand – såklart ville jag läsa Tinna Lindbergs Förnedringen (Blue Publishing). Lindberg debuterar som författare och skriver en roman om diplomater och hon har själv den bakgrunden. Boken blir den förstas att läsa i min miniutmaning om Thailand.

En man mördas, spänns fast på en elefant och få rida död genom ett av Thailands mest kända prostitutionsstråk med första paragrafen i de mänskliga rättigheterna på ryggen. Det kan knappat bli mer makabert. Att morden har feministiska förtecken är något vi tidigt förstår. Handlingen kretsar kring sexslavar och svenska torskar. Vi får bland andra möta Linda och Lisa i svenskkolonin på Koh Lanta, Viktoria och Sara på ambassaden i Bangkok och Nina som är utrikesminister i Sverige. Lägg därtill de dödade männen, en avdankad svensk polis på Koh Lanta samt en mystisk rådgivare på Wordfeud.

Det låter som bra komponenter till en deckare och det är det också. Det är bara det att bokens 168 sidor är lite för lite för att få med allt. Jag tyckte att upplösningen kom lite väl fort och vi fick aldrig lära känna personerna så bra. Några glöms bara bort och andra smyger sig in och är tämligen bleka, trots att de är betydelsefulla för handlingen. Jag tycker att det är lite synd att boken hastas igenom så fort. Det fanns många karameller jag hade sugit på längre.

Sedan till detta med mordoffer ridande på elefanter. Jag förstår att det känns lockande att bre på på det sättet, men att bara låtit dem dö genom att bli ihjältrampade av elefanter hade varit spännande nog. Men så är jag också lite allergisk mot överdrivna saker i deckare.

Bokens stora behållning var den feministiska vinklingen på allt. Det var mycket övertydligt, men ändå gjort på ett bra sätt. Det kändes inte överdrivet eller påklistrat, utan bara helt naturligt med kvinnor på många tunga poster. Hon låter också kvinnor vara sexköpare och omdömeslösa. Det märks att hon kan diplomatvärlden och därför är det extra roligt att läsa om det. Min uppmaning till Tinna Lindberg är skriv igen och skriv längre och mer utförligt. Det du skriver är bra och jäkligt coolt.

Läs mer: Adlibris, Bokus

2 kommentarer

  • Tinna Lindberg3 mars, 2017 kl. 01:58
  • Svara

  Tack Hanna för uppmuntrande recension!
  Den fysiska boken på 253 sidor hade kanske
  upplevts som längre! ?/Tinna

  1. Haha, inte visst jag att det var olika sidantal i de olika versionerna. Men det var nog mer innehållet jag syftade på ändå 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.