Recension: Lee, Harper; Dödssynden; 1960

DödssyndenDödssynden heter To kill a mockingbird i det amerikanska originalet, och är den enda bok som Harper Lee gett ut. Nu kommer hon i höst med sin andra bok på svenska, som alltså kommer efter 55 år efter den första. Den boken, Ställ ut en väktare, utspelar sig kronologiskt sett efter Dödssynden, men skrevs före.

Nioåriga Scout växer upp i Alabama i den amerikanska Södern. Det ät trettiotal och i den småstad som Scout bor i är det mycket viktigt att skilja på folk och folk. Scout hänger mycket med sin tre år äldre bror och ser upp till honom, men mest av allt ser hon upp till sin far Atticus. Han har en god moral och vill lära sina barn att alltid kämpa för rättvisa och inte slå tillbaka. Modern är sedan länge död. Atticus, som är advokat, får en dag uppdraget att försvara en svart man som står anklagad för våldtäkt på en vit kvinna. Då börjar det går upp för Scout vad rasism innebär.

Det var en mycket stark och engagerande bok om rasismen och hur otroligt institutionaliserad den var på 30-talet i USA. En fantastisk scen i boken är när Scout funderar över varför hennes lärare, som hon hört uttalat sig mycket negativt mot svarta, hatar Hitler för vad han gör mot judarna. Där börjar hennes egna politiska resa, som vi förhoppningsvis får läsa fortsättningen på i Ställ ut en väktare. 

Det enda som jag tyckte var lite trist var att boken i början var lite seg. Det var mest ett barns skildring av sin vardag och det kändes inte jättespännande, även om det såklart inte var ointressant. Jag läste något kapitel då och då, men fastnade inte. När rättegången började så var jag helt fast och sträckläste slutet. Således en lite ojämn bok. Men bra. Såklart.

Läs mer: Adlibris, Bokus

8 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Om du visste vad skönt det är att läsa att någon mer än jag tyckte det var segt när man mest hängde med Scout. Jag har insett nu att jag har problem att läsa böcker där barn är berättare. Det blir så rörigt och ostrukturerat 🙂

  1. Ja, jag håller med! Men jag tyckte det funkade bättre mot slutet och då tänkte jag inte så mycket på det.

 2. Jag kan hålla med om att det blir lite väl mycket barnperspektiv, men ändå en mycket läsvärd bok tycker jag. Det där med civilkurage… det borde det talas mer om.

  1. Verkligen! Mycket bra tema och hög moral. Det gör det extra bra att boken är gammal och inte skriven nu med ett 2000-talsperspektiv.

 3. Även jag har läst denna bok nu i juni. Känner att denna är både tänkvärd och i allra högsta grad aktuell än idag med den ökade rasismen som förekommer runt om i världen.

  1. Det är helt sant. Även om rasismen nu är mer av karaktären ”det kan man väl inte säga nu i det här jävla landet” mer än norm, så är den ju helt klart aktuell.

 4. Den här boken läste jag på engelska som en del av engelskundervisningen i gymnasiet, så det var ett bra tag sedan. Då var jag inte så imponerad. Men jag kanske skulle tycka annorlunda idag. Den kanske är lite ojämn, precis som du säger, och då vet jag inte om det är värt att läsa om den. Vad tycker du?

  1. Jag vet inte. Världen är full sv fantastiska böcker. Inte ska du väl läsa denna två gånger ? Satsa på fortsättningen istället! Den kommer i höst.

 1. […] Lee skrev sin klassiska bok To kill a mockingbird (på svenska Dödssynden) 1960 och den utspelar sig på trettiotalet. Hennes nya bok, Ställ ut en […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.