Veckans feminist: Selma Lagerlöf

Selma LagerlöfKort fakta

Född 1858 på Mårbacka i Värmland, död 1940 på Mårbacka.
Debuterade som författare med Gösta Berlings saga 1891.
Fick nobelpriset  i litteratur 1909.

Selma Lagerlöfs feministiska gärning

Selma Lagerlöf växte upp på Mårbacka i Värmland. Hon började tidigt att skriva och inspirerades av farmoderns berättelser. 1882 började hon läsa till lärare i Stockholm, mot faders vilja, och under tiden hon bodde där hamnade familjen på obestånd och Mårbacka fick säljas.

Lagerlöf debuterade med Gösta Berlings saga 1891 och fyra år senare lämnade hon läraryrket för att ägna sig åt författande på heltid. Sitt stora internationella genombrott fick hon 1901 då den första delen av Jerusalem kom ut. 1909 tilldelades hon nobelpriset i litteratur och 1914 blev hon medlem av den svenska akademin. För nobelprispengarna köpte hon tillbaka sitt älskade Mårbacka.

Semla Lagerlöf var politiskt aktiv och kämpade för kvinnans rösträtt. Hon höll ett berömt tal på rösträttskongressen 1911, Hem och stat, och det talet finns att läsa i boken Könspolitiska nyckeltexter vol 1. Hon var också engagerad liberal och en av initiativtagarna till sammanslagningen av två liberala partier som 1934 skulle bli Folkpartiet. Hon valdes in i kommunfullmäktige 1919 i Östra Ämtevik (där Mårbacka ligger) för De frisinnade.

På senare tid (eller snarare för några år sedan) har Lagerlöfs förhållanden med dels resekamraten Sophie Elkan och dels Valbord Ohlander diskuterats flitigt. Var det ett triangeldrama? Eller var Selma och Sophie bara vänner? Får man tro boken En riktig författarhustru så var Valborg Ohlander den som var henne trogen ända fram till dödsbädden. Selma Lagerlöf avled 1940.

Selma Lagerlöf och jag

Jag läste Kejsarn av Portugallien när jag gick på högstadiet och älskade den. Sedan har jag inte riktigt fastnat för henne böcker. Jag har mycket kvar och Jerusalem står ständigt på min att-läsa-lista. Som den folkpartist jag är, är jag givetvis stolt över att ha haft en så framstående medlem i vårt parti!

Jag är glad att jag ingår i en bokcirkel om de tretton kvinnliga nobelpristagarna så att jag fick en spark i baken att skriva detta inlägg.

Böcker av Selma Lagerlöf som jag läst och recenserat

Spökhanden 1898

Kejsarn av Portugallien 1914

En riktig författarhustru 2006 (1902-39)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.