Recension: Boozon Ekberg, Lina mfl; Kroppens ABC; 2017

Kroppens ABCOlika förlag har gett ut en normkritisk bok om kroppen och dess funktioner, Kroppens ABC. Boken är skriven av Linda Boozon Ekberg, Eva Emmelin och Linda Madsen och illustrerad av Alaya Vindelman.

Från armsvett till öron via mens, tics och wienervals får vi en genom gång av kroppens funktioner, känslor och vad man kan göra med den. Här antas ingenting, utan alla inkluderas. Det är flaskmatning bredvid amning, snippa bredvid snopp och håriga bredvid rakade. Allt är illustrerat med bilder på många olika människor, tjocka, smala, långa korta, punkare, rakade, tatuerade, osv. Det är en fantastisk bok att läsa för och diskutera med dit lilla skolbarn.

Det känns som att det är just i sådana här barnböcker som normkritiken verkligen kommer till sin rätt. Det är inget som skrivs på näsan och det blir inte normkritik som slår knut på sig själv och istället blir stereotyp (som det exempelvis blir om man ska beskriva en mamma som är lesbisk, korthårig, bilintresserad och har hår på benen).

Jag har läst delar av boken för min son (de andra delarna har hans far läst för honom). Han är sex år och tyckte att det var intressant. Han tyckte att det var jobbigt att läsa om döden, blev nästan överdrivet fascinerad av tics och har pratat mycket om kärlek. Med andra ord skulle jag säga att det var ett oerhört bra mottagande!

Läs mer: AdlibrisBokus, Och dagarna går…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.