Recension: Bird, Carmel; Rita Marquands arv; 2006

Australien berättar: Drömtidens framtidJag har läst Australien berättar: Drömtidens framtid från Tranan och recenserar de noveller av feministiskt intresse en och en.

Rita Marquands arv av Carmel Bird är en berättelse som nystas upp ur ett motiv på en tavla. Den leder oss till två systrar, förbjuden kärlek, abort och för tidig död. Det är en gripande berättelse om ett mer konservativt Australien där förbindelser utanför äktenskapet kunde få ödesdigra konsekvenser för en kvinna. Det är också ett inlägg i abortdebatten och jag vet inte mycket om den diskussionen i Australien, men jag vet att lagarna är betydligt strängare där än här hemma.

Jag träffade en australiensisk kvinna i en airportshuttle i New York för några år sedan och hon berättade lite om abortsituationen i landet. Jag kom att tänka på det samtalet när jag läste den här novellen och jag vet att hon berättade att de kvinnor som inte får abort ofta går till illegala kliniker. Hon var för en lagändring så att det skulle vara tillåtet i hela landet. Här kan du läsa om hur abortlagstiftningen ser ut i Australien.

Novellen var vackert skriven och jag greps av den tragiska historien.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.