Recension: Ford, Catherine; Jetlag; 2006

Australien berättar: Drömtidens framtidJag har läst Australien berättar: Drömtidens framtid från Tranan och recenserar de noveller av feministiskt intresse en och en.

Catherine Fords novell Jetlag handlar varken om Australien eller australiensare, utan om ett amerikanskt par på semester i Europa. Till en början verkar de vara ett äldre par som reser för att de har lite tröttnat på varandra, men allteftersom novellen fortskrider förstår man djupet i deras problem. Kvinnan menar att mannen inte lyssnar på hennes innersta problem. Han i sin tur tror att de löser problemen om hon börjar klä sig lite sexigare.

I början förstod jag inte alls vart novellen skulle leda, men ju mer jag läste, desto mer intressant blev den. Bilden av den ytlige mannen och den djupa kvinnan är mer komplex än vad det låter och författaren lyckas visa det olyckliga äktenskapet utan att frossa i just olyckan. Vad jag undrar över är varför författaren valde ett amerikanskt och inte australiensiskt par. För att skapa mer distans till historien är en tanke.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.