Recension: Aboulela, Leila; Nånting gammalt, nånting nytt; 2001

Kärlek x21 - afrikanska novellerJag läser boken Kärlek x 21 – Afrikanska noveller och jag kommer att recensera boken i sin helhet. Men de noveller som är extra bra och/eller kommer från ett land jag särskilt vill lyfta fram, kommer att recenseras en och en.

Nånting gammalt, nånting nytt av Leila Aboulela utspelar sig i Khartoum i Sudan och det handlar om två personer som snart ska gifta sig. Kvinnan är sudanes och mannen skotte och konvertit. Kulturkrockarna är många och det är svårt för den västerländska mannen att finna sig i alla seder som håller honom borta från sin blivande fru före bröllopet. Slutet gott, men kommer de att bli lyckliga?

Det är en fin novell om skillnaderna mellan västerländsk och sudanesisk kultur och hur kärleken kommer kläm. Det är inte en sprudlande kärlekshistoria med ett lyckligt slut, även om det ät svårt att betvivla kärleken mellan huvudpersonerna. Men slutet lämnar lite eftertanke. Kommer den snälla och fogliga frun kunna älska den egendomliga skotten? Eller blev kulturkrockarna för svåra? Mycket skickligt skrivet och jag är sugen på att läsa den roman av Aboulela som finns på svenska.

Läs mer: Adribris, Bokus

1 ping

  1. […] har tidigare recenserat Wenguin Wa Goros Fiske i djupa vatten och Leila Aboulelas Nånting gammalt, nånting […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.