Recension: Agrell, Alfhild; Ensam; Dramaten 2017

EnsamJag har varit på Dramaten och sett Alfhild Agrells pjäs Ensam från 1886. Jag hade inte läst dramat före jag såg föreställningen, utan det var en helt ny upplevelse. Regi av Jenny Andreasson. Senast den spelades på Dramaten var 131 år sedan!

Thora lever ensam med sin dotter Yngva. Yngva har ingen far och är född utanför äktenskapet och Thora vägrar att skämmas för det. Hon är vän med doktor Sandén och deras vänskap ses inte på med blida ögon. Doktor Sandén är dock mån om Thoras rykte och önskar att hon ville sätta dit en fru-titel. Om inte annat så för Yngvas skull. Hon vägrar, men när Yngva vill gifta sig med sonen till den konservativa och principfasta Eksköld ställs allt på sin spets. Vad är viktigast, principerna eller dotterns lycka?

Ensam är en fin och starkt feministisk pjäs från en bortglömd författare som var samtida med Strindberg, Björnsson och Ibsen. Hon var stor då, men knappast känd för eftervärlden. Att hennes pjäser åter spelas på svenska scener är fantastiskt och Ensam var verkligen ett drama som står sig. Det är både ett tidsdokument över kvinnors villkor i en svunnen tid och en intressant nutidsdiskussion om hur långt man är beredd att gå för sina barn. Att Agrells pjäser inte ansetts åldras med värdighet visar att det är män som skrivit historien.

Jag tyckte att skådespelarna gjorde ett mycket bra jobb. Thérèse Brunnander var trovärdig som kvinnosakskvinnan Thora med principer.  Karin Franz Körlof  som Yngva var mycket lidelsefullt kär och Peter Engman som Doktor Sandén var härligt rolig och lockade till skratt flera gånger. Framförallt gillade jag att kvinnors verkligen fick fram det målmedvetna och männen fick spela de principfasta männen som egentligen var helt principlösa. Alla gjorde det med stor trovärdighet. Som många andra pjäser från samma tid så slutar den bra, men jag ska inte avslöja hur.

Rolluppsättning:
Thérèse Brunnander – Thora
Peter Engman – Doktor Sandén
Karin Franz Körlof – Yngva
David Fukamachi Regnfors- Allan
Magnus Ehrner – Eksköld
Mia Benson – Fru Rask

En rolig detalj var att jag identifierade David Fukamachi Regnfors som ”skådespelaren från Hornstull” som jag träffade i kön till Marina Abramovic preformance The Cleaner tidigare i år.

Läs mer: SvD, DN, Expressen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.