Pappors tid med sina barn

I torsdags var jag moderator på ett seminarium om framtidens familjepolitik, som Liberala Kvinnor ordnade för att försöka påverka Folkpartiets programgrupp (de som arbetar med att ta fram ett nytt partiprogram) i rätt riktning.Vi talade då om vilka politiska styrmedel vi ska eller inte ska använda.  Det här inlägget ska inte handla om politiken, utan om mina erfarenheter. Ofta när jag pratar om familjepolitik generellt så får jag kommentarer om hur det ser ut i en enskild familj. Jag tänker nu berätta utifrån mig själv varför jag vill att vi ska vara regel och inte undantag.

Ibland sägs det att kvinnor är andra klassens arbetskraft och män andra klassens föräldrar. Det låter lite väl hårdraget, men i stora drag är det nog tyvärr sant. För att ändra på det krävs det att fler män är hemma med sina barn och fler kvinnor är hemma mindre. Jag och min man har dragit vårt strå till stacken genom att dela föräldraledigheten lika. Det kommer inte att synas i statistiken då vi inte tagit ut lika många dagar hos försäkringskassan, men för oss räknas dagar tillsammans med vårt barn. Nu lägger vi åt sidan exakt hur många dagar var och en var hemma och istället fokuserar på varför det är viktigt att båda två är hemma ensamma med fullt föräldraansvar under en del av barnets första år.

För det första är föräldraledigheten inget du vet på förhand hur den ska bli. Det är otroligt svårt att sätta sig in i hur den som är hemma har det. Det är ganska ensamt att vara hemma och det är både skitjobbigt och supersoft på en och samma gång. Ena stunden panikar du för inte vet varför barnet sover för länge/vägrar äta/gråter konstigt för att andra stunden sitta med din sovande bebis i famnen smuttande på en pepsi och talar om livet med din bästa vän. Om vi tänker oss att du är kvinna och det är första barnet/barnen och att det är du som tar första delen av föräldraledigheten så känner du nog igen dig i att din man kommer hem, du är dödstrött och han är ganska oförstående eftersom du varit i en galleria med en kompis hela dagen. I vårt fall förstod min man aldrig helt och hållet förrän han hade varit hemma själv. Att vara hemma med barnet samtidigt som jag eller bara ensam några timmar då och då, var långt ifrån samma sak. Jag tycker att det är viktigt att föräldraskapet inte är något kvinnligt. På ett samhälleligt plan är det därför bra om både män och kvinnor har erfarenhet av att vara hemma och ta fullt ansvar för sitt barn.

För det andra så är det den som är hemma och har störst kunskap om vad barnet behöver. Så länge flest kvinnor är hemma kommer förskolan i första hand att höra av sig till mamman om det händer något. Jag tror inte att någon på min sons förskola var förvånad över scenen som utspelades där för ett par dagar sedan. Hennings* skor var förvunna och hans pappa stod helt handfallen. Allt fick ett slut då jag kom in och fick se att det stod ett par skor på Hugos plats. Hugo var ute i sandlådan och lekte och jag frågade pappan om inte det var Hennings skor. Han hade ingen aning. Hans fru satt i möte och kunde inte konsulteras på telefon. Eftersom inga andra barn var kvar inne och det fanns ett par skor som ingen kändes vid, fick Henning ta på sig skorna som av något skäl vi inte vet hamnat på Hugos plats. När jag kom hem frågade jag min man om han vet hur Hugos skor ser ut. Han bara blängde på mig och jag vet att jag inte behöver fråga. Han vet. Såklart vet han det. Ska män inte bli behandlade som andra klassens föräldrar måste fler män ta sig ansvar och ta reda på hur deras barns kläder ser ut.

För det tredje så är det bra om fler män tar ut längre föräldraledighet för att kvinnor inte ska ses som andra klassens arbetskraft. Kvinnor måste sluta se hela föräldraledigheten som sin rättighet. Att komma dit kommer att ta lång tid, men ju fler pappor som tar ut mer än de två ickeöverlåtelsebara månaderna är ett framsteg.

Jag inspirerades att skriva detta när jag läste den här artikeln i Guardian om svensk pappaledighet.

*Henning heter såklart något annat i verkligheten

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  1. Bra skrivet!
    Lite roligt dock att jag i första meningen först läste ”framtidens familjebråk” istället för ”framtidens familjepolitik”.

    1. Tck! Nu blev det inte bråk den här gången, men det brukar blir det 😀

  2. Jag är kanske lite begränsad, men jag tycker det är fel fokus med att förbättra jämställdhet med planerad FP. Tycker viktigare vem hämtar och lämnar till dagis/skola vem rusar och hemtar när barnet är sjukt, vem är hemma och tar ut TFP. Detta inverkar negativt på jobbet och kanske även på hälsan.

    1. Det är ganska tydligt att de som delar lika på FP även delar lika på VAB. Att en förälder tar allt ansvar hänger med även senare. Att dela FL för med sig så mycket mycket mer.

  3. Jo, att dela FP handlar om mycket mer än tid med barnen, tid till att ta hand om hem, tvätt, städ mm. Om kvinnan håller sig på behörigt avstånd då blir det mer naturligt att man hugger tag i dessa uppgifter. Vem tar ansvaret för hemmet, vem utför arbetet. Det är en annan fråga än om tid med barnen.Vad är syftet med FP?

    1. Syftet med FP är att vara med sitt barn. vem som gör vad hemma är en annan fråga och visst kan det vara så att kvinnan är van att göra allt när hon ändå är hemma, medan mannen tar hand om sitt barn på heltid. Dock tror jag att ett delat föräldraskap leder till mer jämställda hemmaförhållanden.

    • Annie25 november, 2012 kl. 08:32
    • Svara

    Tyvärr är det många män som inte känner samma ansvar inför sina barn, ta t ex Leif Gw Persson var med på Skalvan. Men även det här klippet tycker jag säger en hel del om mäns synsätt http://www.youtube.com/watch?v=W9elSTNdVKM

    1. OMG! ”Pappa sysslar med det han älskar, det vill jag ge dem” och då syftade han inte på sina barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.