Tematrio v 46 – Elisabet

Idag säger vi grattis till Lyran och alla andra som heter Elisabet. Veckans tematrio hedrar dagens namnsdagsbarn. Följande böcker har jag läst om Elisabet:

Stolthet och fördom av Jane Austen: Jag måste nämna den här boken, trots att Lyran också gjort det. Det är en av mina absoluta favoritböcker. Elizabeth Bennet är en hjältinna jag älskar och vad vore en tonårstid utan att få låtsas vara i Elizabet Bennets skor när hon får se Mr Darcy komma upp ut vattnet på Pemberly?

Sisi – Den oövervinnerliga av Odette Ferry: Boken om Frans Josefs hustru Sissi, eller Elisabeth som hon egentligen hette, är femtiotalsromantisk och även lite förskönande av monarkin. Men Sisi var en fascinerande kvinna. Hon var stark och hade en egen vilja och idag är hon en av Österrikes stora historiska ikoner.

En radikal herrgårdsfröken av Hjördis Levin: En biografi över Elisabeth Tamm, en av de första kvinnorna i riksdagen och en av de två liberaler som valdesin i 1921. Liberala Kvinnor använder flitigt ett citat av henne på vårt material idag:

”Det måste finnas kvinnor,  modiga och behjärtade nog att våga stå för en mening även om den inte är populär, men som kanske är ämnad att prägla en kommande tid.”

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  1. Hade också med Sisi i min trio! Eller Sissi, som jag skrev … Inte i samma bok som du dock 🙂

    1. Båda stavningarna verkar användas. har för mig att det var Sisi som användes i Österrike. På svenskar är det dock Sissi. Intressant bok du valde!

  2. Har inte läst något av dina boktips!

  3. Intressanta bokval! Det är bara den första jag har läst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.