På internationella kvinnodagen ska vi demonstrera!

Feminism

På måndag är det internationella kvinnodagen och i år tänkte jag att vi skulle demonstrera tillsammans! Ja, vi får ju inte ses och trängas och allt sånt, men vi som har en plattform att demonstrera på kan hänga på i ett virtuellt demonstrationståg. Vad det är vet jag inte riktigt, utan det blir vad vi gör det till.

Alla som vill vara med, får vara med och det du ska göra är att göra ett eller flera inlägg på temat demonstrationståg på internationella kvinnodagen. Du får associera helt fritt och det kan vara allt från att berätta om ett demonstrationståg du gått i eller läst om till att beskriva någon feministisk fråga som du brinner särskilt för eller något du du gjort eller vill göra i feminismens namn. Inga tolkningar av ämnet är fel, för off eller konstiga, så länge det handlar om kvinnokamp i någon form.

Definitionen på feminism (eller en av dem) är att man inser att män har mer makt än kvinnor för att de är män och att man vill göra något åt det. Dvs att vi aldrig haft en kvinnlig statsminister i Sverige beror inte på brist på kompetens, utan på århundraden av diskriminering mot kvinnor och strukturer som lever kvar som för det svårare för kvinnor att ta sig fram i politiken.

Att göra något åt problemen med diskriminering mot kvinnor kan givetvis vara att jobba med våldtäktsoffer i krig via läkare utan gränser, men det kan också vara att stå upp för sig själv och andra i mindre sammanhang. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. I alla fall om du bor i en demokrati med rätt att yttra dig.

Vill du vara med och demonstrera på internationella kvinnodagen? Mejla mig på hanna@feministbiblioteket.se eller kommentera här eller i någon sociala medierkanal. Se bara till att du på respons av mig att du är med, så jag inte har missat dig. Använd gärna #8marscoronademo

2017 års kvinnodemonstration i Washington DC

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.