Recension: Cohn, Rachel & Levithan, David; Dash och Lily x 3; 2011-2020

Dash och LilyJag såg julserien Dash och Lily i helgen för att jag behövde något romantiskt, som jag behöver hela tiden. Dash och Lily är en ungdomsbok skriven av Rachel Cohn och David Levithan och den första boken i serien på tre, har filmatiserats av Netflix. Jag brukar läsa först och se sen, men nu gjorde jag alltså tvärt om. Jag började läsa bok ett i lördags och läste ut bok tre i måndags. Bok ett finns på svenska, medan de andra två inte är översatta från engelska.

Ni som är superkänsliga för spoliers får hoppa över att läsa om handlingen då de avslöjar lite hur bok ett slutar, men det är rätt uppenbart ändå, måste man nog säga. Dessutom är det ungdomsböcker för tonåringar så mina vuxna läsare kanske inte är överkänsliga för att få reda på om Dash och Lily kommer att få varandra eller inte.

Dash och Lilys utmaningsbok eller Dash & Lily’s book of dare: Det är jul i New York och Lily älskar julen och Dash hatar den.  Den första boken handlar om en skrivbok som Dash hittar i sin favoritbokaffär. Det är Lily som skrivit i den och gett Dash ett uppdrag. De ger varandra boken fram och tillbaka och utmanar varandra att göra saker. Det är inte förrän på slutet som de träffas. I skrivboken växer en vänskap och en ömsesidig förälskelse fram, men hur blir det när de äntligen får träffas?

The twelve days of Dash & Lily: Det är jul och Dash och Lily har varit tillsammans ett år. Det har inte enbart varit ett bra år och när julen är på väg vet de inte riktigt var de har varandra. Deras förhållande har inte direkt fördjupats. Lilys bror Langston, som egentligen inte är så förtjust i Dash, hör av sig till honom och ber honom hjälpa till för att Lily verkar inte se fram emot julen och DET är skrämmande. Samtidigt börjar Lily tvivla på Dash känslor för henne. Hon älskar honom, men han verkar bara gilla henne väldigt mycket.

Mind the gap, Dash & Lily: Det är jul och Dash och Lily har varit tillsammans i två år. Deras förhållande har försvårats av att Dash flyttat till Oxford och Lily är kvar i New York för att ta hand om sin hundpromenad-business. När Dash säger att han vill fira jul med sin farmor i London åker Lily dit för att överraska honom. Det blir inte helt som någon av dem har tänkt.

Dash och Lily är underbara karaktärer att älska. Båda så otroligt nördiga, fast på olika sätt. Dash har haft en flickvän, men älskade böcker mer. Lily har aldrig blivit kysst och blev i skolan kallad för konstigt, bland annat av skolans snyggaste kille. Den killen dyker upp i böckerna och visar sig vara en länk mellan de båda. Leken med skrivboken, som finns i första boken, är lite skruvad, men funkar i en romantisk tonårsbok. Det känns lite som att tonårs-Hanna hade älskat den boken och önskat sig sin egen Dash.

I bok numer två finns lite av skrivboks-lekarna kvar, men det blir mer skruvat än bra. Där är det Lilys begynnande depression som är det mest intressanta, och hur Dash tacklar den. I sista boken är det Dash som mår dåligt och där är uppdragen nere på ett minimum och vi får istället följa de numer på pappret unga vuxna Dash och Lily som försöker hitta sina vägar i livet. Det var en värdig uppgradering från den första boken.

Jag tyckte bäst om bok nummer ett och på andra plats kommer bok nummer tre. Nu har jag inte skrivit så mycket om julen, som är mycket viktigt i böckerna, för jag försökte att tänka bort det eftersom det är mars nu. Men plocka gärna fram böckerna till jul! Garanterat julstämning! Förutom kärlek är det också fina beskrivningar av familjeband och vänskapsrelationer. Det finns flera härliga karaktärer som är med i alla böckerna, såsom Lilys gammelfaster, Dash kompis Boomer och Lilys bror Langston. Sedan får du en stor portion New York!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.