Recension: Schreiber, Johanna & Ömalm Ronvall, Ida; Inte som du; 2019

Inte som duInte som du är en bok för ungdomar där tjejerna har makten och killarna måste tänka på vad de gör och hur de framstår. Boken är skriven av Johanna Schreiber och Ida Ömlam Ronvall och utgiven på B. Wahlströms. Jag har haft mycket kontakt med både Johanna och Ida i sociala medier och det kändes därför extra kul att läsa deras gemensamma bok.

Ester är en av skolans coolaste tjejer som är en fena på synkroniserad konståkning. Vincent är betydligt töntigare och håller på med den ocoola sporten hockey. Det är tjejerna som får de bästa istiderna och kilarna som får byta om i de sunkigaste omklädningsrummen. Vincents liv tar en drastisk vändning när han blir för full på en fest och har sex med Amanda. När hans enare skickar en dickpic till Amanda för att hon ber honom är den snart ute över hela skolan. Hans kompis Ludvig har precis blivit tillsammans med Ester och Amandas kompis Filippa och vänder Vincent ryggen. Han vill inte dras med ned. En dag träffas Ester och Vincent när de tränar ensamma i ishallen och det ska förändra både ett och annat för dem båda.

Jag måste erkänna att jag blev lite nervös när jag såg att det skulle vara en bok där allt var tvärt om. Det är svårt att skriva så utan att det blir freakshow av det hela. Egalias döttrar var ju det men ändå bra, men efter den tycker jag inte att jag har läst många som har lyckats med greppet. Jag tycker att Johanna och Ida lyckas väl. Det inte precis allt som är tvärt om, utan bara var makten ligger. Det gör att jag kan köpa det. Det hade nog känts svårare att falla för personerna om Vincent hade sminkat sig och Ester talat med basröst.

Jag tycker att personerna är trovärdiga, även om det inte är en trovärdig miljö i egentlig mening. Om vi skulle leva i ett matriarkat så skulle det kunna vara så här och i den världen passar Ester och Vincent in. Oavsett könsroller så är deras känslor och fel och brister något som känns igen och som finns i vår värld. Det enda jag skulle kunna vända mig mot är att Vincent eventuellt är lite för god. Han kunde gott ha fått göra lite fler misstag än att bara vara för mesig.

Inte som du var precis vad jag behövde just nu, en bok man sträckläser och är klart med efter ett par timmar. Det var mycket sex i boken och jag behövde verkligen inte fram någon skämskudde! Sedan älskar jag att de fick med #metoo i en mindre skala och då såklart med killarna i fokus. En bra ungdomsbok helt enkelt och jag hoppas att den får en och annan ung person att tänka till om könsroller.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Prickiga Paula

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.