Recension: Öhrn, Angelica; Hål i nätet; 2023

Hål i nätetJag har läst Angelica Öhrns tidigare böcker i serien Roslundens BK, som handlar om ungdomar som älskar fotboll. Hål i nätet är den tredje boken i serien. Angelica och jag känner varandra, vilket jag berättar för att jag vill vara transparant. Boken är utgiven på Ordalaget.

I Hål i nätet får vi mäta Emil och Aisha, som tidigare bara varit med som bifigurer. Aisha vill bli fotbollsproffs, men lever under skyddad identitet och vill inte behöva flytta runt mer. Emil tycker inte att detta med fotboll är så jättekul längre, utan vill ha nya utmaningar. Aisha och Emil blir erbjudna att gå en domarutbildning och Aisha blir glad över att få tjäna pengar, medan Emil ser det som en utmaning att få leva ut sina idéer om rättvisa och regler. Båda två ska göra varsina katastrofala matcher.

Hål i nätet handlar om utsatthet och kärleken till fotboll. Den berättelse som drabbade mig mest var Aisha, vars pappa slagit hennes mamma sönder och samman, men som drömmer om frihet som vilken tonåring som helst. Hennes kompis Wilmer, från förra boken, är med på ett hörn även i den här boken. Vi anar att det kanske finns mer än vänskap mellan honom och Aisha.

Jag tyckte mycket om Hål i nätet och undrar om inte det är den bästa boken i serien hittills. Aisha är en trevlig karaktär som jag hoppas att vi får läsa mer om. Det var också en trevlig ny vinkel med domarutbildningar. Det gjorde att det blev fokus på problemet med vuxna som  behandlar de unga domarna på skit, även på matcher för tämligen små barn.

2 kommentarer

    • Katarina Hjärpe17 mars, 2023 kl. 10:20
    • Svara

    Jag känner INTE författaren och håller ändå med om att det är en fin och spännande berättelse, som dessutom tar upp ett viktigt problem i sportvärlden.

    1. Det gör den verkligen! Och det är bra med böcker om fotboll för alla fotbollsälskande barn som både har jämställdhet som tema och tar upp sådana här problem. De tidigare böckerna har haft andra svåra teman, såsom vad man ska göra om man inte riktigt vill satsa längre eller om man får spela på en position man inte vill för att alla andra tycker att man är bra på det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.