Novell-lördag: Österrike

Österrikes flaggaIdag kommer jag att publicera sex noveller från kvinnliga författare från Österrike. Första recensionen kommer om en timma och sedan fortsätter jag publicera en i timman fram till klockan 17 då jag skriver ett avslutningsinlägg och presenterar nästa lördags novell-land.

Österrike är ett land som jag har bott i och jag har skrivit lite om det i en kulturjakt från Wien. Jag har inte läst så mycket litteratur från Österrike förut och närt jag bodde i Wien läste jag helst inte på tyska och jag läste faktiskt helst inte alls (jag har haft sådana perioder i mitt liv!), så därför har jag inte med mig en massa litteraturminnen från den tiden.

Ingerborg Bachmann fick jag tips om från min bästa vän från den tiden. Hon älskade henne och jag köpte med mig en bok med samlade texter från henne. Den hade jag knappt tittat i före den här utmaningen.

Bachmann finns med i Tranans novellsamling Österrike berättar: Varma och kalla bad, den bok där de flesta novellerna jag publicerar under dagen kommer ifrån. Den mest feministiskt intressanta i den samlingen var Bettina Baláka, som enligt presentationen är en feministisk röst i Österrike. Tyvärr märktes inte det i den novell som fanns med i boken och jag kunde inte hitta någon annan på nätet och därför har jag inte recenserat något av henne.

De ni kommer att få läsa om idag är Evelyn Schlag, Elfriede Jelinek, Ingeborg Bachmann, Marlene Haushofer och Marlene Streeruwitz.

2 kommentarer

  • Anna3 augusti, 2013 kl. 06:00
  • Svara

  Så roligt, nu ska jag läsa ikapp!

   • Hanna3 augusti, 2013 kl. 11:00
    Författare
   • Svara

   Nu läste jag bara ett urval i den, men jag var inte superimpad av just dessa österrikiska noveller. Den estniska samlingen är riktig bra, däremot!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.