Recension: Nordquist, Lina; Tigerkakshjärta; 2024

TigerkakshjärtaLina Nordquist är riksdagsledamot för Liberalerna och en person jag känner. Jag träffade henne i tjänsten för att prata om boken Tigerkakshjärta som kom ut tidigare i år (Romanus & Selling). I senaste månadsmagasinet av NU finns en lång intervju med Lina om boken och om hennes skrivprocess (artikeln finns tyvärr inte på nätet). Här kommer min recension av boken.

Det är 30-tal och Eder är fem år gammal när han får en lillebror. Han bor i Gävle med sin mamma, som har förlorat jobbet och inte får något nytt eftersom hon är höggravid. När den lille pojken Tom är född ser Eder det som sin livsuppgift att skydda sin bror från allt ont. I början handlar det om att hålla honom borta från mammans kunder, som hon känner sig tvingad att ta emot, för att senare handla om att skydda honom från mammans alkoholiserade och våldsamma pojkvän.

Mamman förändras från att vara en glad och hoppfull person, till att helt gå in i ett alkoholmissbruk. När hon och pojkarna blir vräkta ser hon ingen annan utväg än att återvända hem till Hälsingland och sin morfar. Väl där får Eder och hans bror Tom leva några år i paradiset. Varför har de inte återvänt tidigare till den kärleksfulla morfadern? Det finns en hemlighet som har med granngården att göra. Vad kan vara så hemskt att mamman valt ett liv i misär framför livet på gården med morfadern?

Jag har tidigare läst Dit du går följer jag av Lina Nordquist och den boken var nattsvart. Hon har berättat för mig, och för andra, att hon skriver om det som är jobbigt för att få ut det. När hennes barn var små, var behovet att få ur sig läskiga saker större och nu är behovet inte lika stort längre. Hon har barn i mina barns ålder och då är livet inte lika skört längre. Tigerkakshjärta är betydligt ljusare än debutromanen och det tycker jag är trevligare. Jag föredrar böcker med lite mer hopp.

Tigerkakshjärta är en fantastiskt fin roman om en uppväxt där samhället inte brydde sig så mycket om utsatta barn och där alkoholism i hemmet ofta ärvdes av barnen och där barnen ganska sällan lyckades bryta sig loss. Skammen att behöva lämna ett syskon kvar finns hos Eder och det kändes mycket trovärdigt. Det som jag också tyckte mycket om med boken är att det finns en gåta, vad hände förr i tiden, innan Eder föddes? Det blir som en deckargåta genom boken, som gör den mycket spännande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.