Nordling Blanco, Sissela (red); Makthandbok; 2009

MakthandbokBoken handlar om hur man bemöter rasism i feministiska organisationer och de som ligger bakom är Interferm, som är en feministisk och antirasistisk tankesmedja. Läs bloggen om Makthandbok här. Rasism är vanligt i alla organisationer och de kvinnor som deltagit som skribenter i Makthandboken menar att feminism och antirasism måste förenas och rasismen måste synliggöras. I många fall handlar jämställdhet om just jämställdhet för vita kvinnor och många feminister har svårt att ta till sig att de skulle vara rasistiska ibland. Detta menar författarna och stolta kallar sig både feminister och antirasister. Boken innehåller många bra, konkreta tips och diskussionsunderlag. Tyvärr är denna bok lite väl politisk, och då menar jag vänsterpolitisk. Det känns mycket F! över boken och jag hade kunnat leva med det om det inte varit för de definitioner som kommer sist i boken. När ”klass” ska definieras så skriver man bland annat att kapitalismen innebär att några få människor har makt över produktionen och tar mer betalt för sakerna som arbetarna producerar än vad de ger arbetarna i lön. Man kan definiera kapitalism på annat sätt.  Dessutom får vi tips om att läsa den fasansfulla boken Äga rum. Min man brukar säga att alla föreningar och organisationer tenderar att bli vänsterorganisationer bland annat eftersom vänstermänniskor organiserar sig mer än liberala. Definitionen av fri- och rättigheter är inte den samma hos liberaler och socialister och vänstern vinner ofta den kampen i föreningar och därmed har den feministiska/antirasistiska/miljöaktivistiska föreningen blivit en vänsterförening. När man läser Makthandboken kan man tro att det ligger något i det.

2 kommentarer

2 pingar

  • berolin23 december, 2009 kl. 10:37
  • Svara

  Hej Hanna

  Vad kul att du skriver om Makthandboken och väldigt intressant att läsa dina reflektioner.

  MEN!!! Det är absolut inte samma gäng som har skrivit denna bok som jobbade med AKF-boken. Det råkar vara så att jag (Berolin) är kopplad till bägge. De tre övriga i redaktionen (och resten av Interfem som har producerat boken) hade NOLL att göra med AKF-boken.

  Allt gott/
  Berolin

  1. Sorry!! Jag är ledsen för att jag inte kollade upp det noggrannare. Jag har ändrat i texten. Rätt ska vara rätt.

 1. […] rasism Det är verkligen superkul att få reaktioner på boken. Läs vad Hanna Lagers reflektioner här.   […]

 2. […] intensiva vecka i huvudstaden innehöll föredrag om Makten över maten, gruvboomen, antirasistisk feminism och massa annat […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.