Norden-utmaning: Finland

Finlands flaggaFörst ut i min sammanfattning av Norden-utmaningen är Finland. Jag har läst sex böcker varav fyra var på originalspråk. Eftersom jag inte behärskar finska så fick det räcka med att läsa på svenska och det var ju inte någon utmaning direkt. Tre är skönlitterära, två är lyrik och en är självbiografisk.

Vilka böcker?

Märta Tikkanen: Århundradets kärlekssaga, Två och Män kan inte våldtas.
Tove Jansson: Sommarboken
Eeva Kilpi: Min kärleks höga visa
Leena Lehtolainen: Vad gör alla flickor nu?

Sammanfattning läsupplevelse Finland

Jag upptäckte Märta Tikkanen och det var en mycket trevlig bekantskap. Alla böcker jag läste av henne har jag tänkt läsa länge och två av den har stått i min bokhylla i många år. När jag väl hade börjat så var det svårt att sluta. Tove Janssons Sommarboken var också något av det vackraste jag läst. Jag hade läst Leena Lehtolainen förut, men det var en trevlig kontrast att läsa en av Finlands främsta deckarförfattare efter lite mer klassisk litteratur. Eeva Kilipis lyrik är klassiska för mig och att läsa dem på nytt var en fröjd.

Vad har jag lärt mig om kvinnor i Finland?

Det jag lärde mig mest av var så klart att jag fick träffa Leena Lehtolainen och prata om feminism i Finland. Hon var mycket engagerad och berättade om finska mäns syn på könsroller och att det kanske är svårare där än här att vara en man som delar på hushållsarbetet. Jag har också lärt mig mycket om de finlandssvenska kvinnorna via Märta Tikkanen. Hon beskriver också den finska feministiska kampen på 70-talet och deras kopplingar till Sverige. Tikkanen var också en av de första att lyfta frågan om våldtäkt (där av boken Män kan inte våldtas). Hon var radikal även i sina egna kretsar.

Vad har jag läst tidigare?

Tidigare har jag läst Sofi Oksanen och hon är en fantastisk författare. I mitt kommentarsfält har det ryktas om att hon snart kommer ut med en ny bok. Det ser jag mycket fram emot. Boken Kvinnornas Helsingfors innehöll spännande historier om den finska huvudstadskvinnans historia. Jag har också stiftat bekantskap med mångsysslarsken Birgitta Boucht och läst både en barnbok och lyrik av henne.

Hur ska jag gå vidare?

Jag kommer inte att stanna här. Det första jag vill titta närmare på är finska kvinnor från den första vågens feminister. Hagar Ohlsson är en, men jag vill undersöka om det finns fler. Edith Södergran ska jag förstås inte heller ha oläst så länge till. Jag kommer också att försöka ha mer koll på vad som är nytt i Finland, och då främst på den finlandssvenska scenen (så att jag ska kunna läsa).

Feminister från Finland

Leena Lehtolainen

Sofi Oksanen

Märta Tikkanen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.