Kilpi, Eeva; Min kärleks höga visa; 1985

Min kärleks höga visaEn diktsamling som stått i min bokhylla sedan 1997 då jag fann den på ett antikvariat i Göteborg (jag besökte ofta sådana när jag var nyinflyttad i ”storstan”) var Eeva Kilpis samlade dikter. Min kärleks höga visa är ett urval av hennes dikter från 1972-84. På bokens omslag står det ”Läs den och bli glad!”, och jag kan inte säga det bättre själv. (Det är Gunder Andersson från Fönstret som har gjort detta uttalande, vem han nu var.)

Dikter som Kan man få knulla för en hundring och Säg till om jag stör är så fantastiska att jag kan dem utantill och har så kunnat sedan jag första gången läste dem på högstadiet. Hennes andra dikter är minst lika bra och samlingen är en resa genom en människas liv med vardag och bekymmer. Det är många starka dikter om döden skriven av en icke-troende och det var även många dikter om moderskapet som berörde mig mycket.

Läs här en intervju med Eeva Kilpi i SvD 9 mars 2005.

3 kommentarer

1 ping

 1. Åh! Eeva Kilpi!! Jag blev precis som du inte så lite kär i henne under högstadietiden och har sedan dess mer eller mindre tvingat på mina nära, kära och ytliga bekantskaper hennes dikter! Däremot äger jag ingen av hennes samlingar, men jag ser till att hålla liv i bibliotekens utlåningsstatistik av dem. 🙂

  1. Jag köpte ett ex när jag flyttade hemifrån. Jag har så många diktsamlingar från den tiden som bara samlar damm och det är hög tid att damma av dem. Jag har haft lyrik-stiltje i ca 15 år nu 🙂 Kul att fler än jag gillar Kilpi. Hon är fantastisk!

  • josefina nerell7 augusti, 2012 kl. 09:46
  • Svara

  Eeva Kilpi är FANTASTISK!!!!!!!
  Och hon skrev den vackraste kärleksförklaring:
  Du mitt hem. (på latin Tu …???….hmmm..jag glömde…)
  Josefina

 1. […] Århundradets kärlekssaga, Två och Män kan inte våldtas. Tove Jansson: Sommarboken Eeva Kilpi: Min kärleks höga visa Leena Lehtolainen: Vad gör alla flickor […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.